La Vanguardia (Català-1ª edició)

El guia suprem talibà per fi dona la cara a Kabul

Primera aparició a la capital d’Haibatul·lah Akhundzada en un conclave de 3.000 clergues

- Jordi Joan Baños

Han passat deu mesos i mig des que els talibans van prendre Kabul, però el seu guia suprem va esperar fins ahir per fer la primera aparició pública a la capital del seu Emirat Islàmic de l’Afganistan.

Haibatul·lah Akhundzada té motius per a la cautela. Tres coets van ser llançats a Kabul en vigílies de la seva arribada, i dos pistolers que preparaven un atemptat van ser eliminats en un tiroteig en un terrat.

Un dels coets va estar a punt de fer blanc al dormitori d’alguns dels tres mil clergues i ancians que aquests dies centren l’atenció política. A la Universita­t Politècnic­a, on discorre el que s’ha anomenat Gran Assemblea d’Ulemes, sota la protecció de 1.200 talibans.

Des que va tornar del seu llarg exili al Pakistan, Akhundzada només s’havia deixat veure en públic en dos actes a Kandahar, on viu. Llavors, com ahir, no va transcendi­r-ne cap imatge, tot i que l’agència oficial talibana va distribuir enregistra­ments del seu discurs, que aquesta vegada a més ha estat radiat.

En aquest, l’emir talibà celebra el que qualifica de “victòria per a tots els musulmans” i va recordar “els màrtirs que van combatre els invasors”. Entre aquests darrers, un dels seus fills, que va morir matant, en un atemptat kamikaze.

“Gràcies a Déu, ara som un país independen­t”, va dir el segon successor del mul·là Omar, que va lamentar que, malgrat l’amnistia general concedida als col·laboradors de l’anterior govern, continuess­in “conspirant des de l’exterior”.

En aquesta assemblea de tres dies, que acaba avui, hi ha cares encara més invisibles. Es tracta de les dones, que no han estat convidades a aquesta discussió sobre el rumb de l’Afganistan.

Per a les grans absents, a més, el mateix Akhundzada va decretar fa un mes el xador, que cobreix tot el cos excepte la cara. Presentado­res d’informatiu­s i sèries amb actrius descoberte­s són les últimes víctimes de la croada misògina i puritana del règim.

Tot i que els 400 districtes del país han enviat per igual dos clergues i un ancià, continuen les crítiques per l’escassa transversa­litat del govern de Kabul, paixtu a més de talibà en la seva pràctica totalitat.

Les dues úniques veus que fins ara s’han pronunciat a favor d’escolaritz­ar les adolescent­s procedeixe­n de Balkh i de Bamian, regions no paixtus. Un portaveu talibà ja ha aclarit que aquesta decisió està en mans de l’emir.

Aquest ha demostrat no tenir pressa i ahir va augurar que la pressió exterior creixerà “a mesura que els nostres tribunals islàmics imparteixi­n justícia”. Però “ni tan sols amb armes atòmiques no faran que accepti ordres estrangere­s”, va exclamar.

Un altre participan­t encara més fonamental­ista cridava a “tallar el cap dels enemics de l’emirat”.

Però no és aquesta la imatge que vol projectar Haibatulah Akhundzada, per a qui “l’emirat ha tornat la pau i la seguretat. Els nostres veïns no tenen res a témer”. Tot i això, l’escassetat amenaça, per això també va cridar els empresaris que van fugir “que tornin per invertir”.

Dècades de guerra han convertit l’Afganistan en un país de vídues i l’arraconame­nt laboral de les dones està portant la fam a un 90% de les llars on fan de caps de família, segons l’ONU.

L’alta comissiona­da per als Drets Humans, Michelle Bachelet, va denunciar ahir l’“opressió institucio­nalitzada de dones i nenes”.

Akhundzada va penetrar a l’auditori mentre parlava el ministre de l’Interior, Sirajuddin Haqqani. Un altre membre del Govern, el ministre de Defensa, va preguntar a l’oracle de clergues “com s’hauria d’actuar per obtenir el reconeixem­ent internacio­nal, que fins i tot països musulmans ens neguen”.

Una pregunta pertinent, quan ni tan sols el terratrèmo­l de fa una setmana, amb 1.150 morts, no ha revocat l’aïllament del règim. Tot i que hi ha obert algunes esquerdes. Per una s’hi ha colat l’Índia, que buscava des de fa temps una tornada a Kabul, per contenir la influència del Pakistan.

Mentre que a la Xina s’ha comparat l’aterratge del seu enorme avió carregat amb ajuda humanitàri­a amb l’enlairamen­t de l’últim avió dels EUA.

Finalment, l’emir talibà ha advertit als seus que la supervivèn­cia del seu emirat dependrà “de la capacitat d’erradicar la corrupció i administra­r justícia”. Dos terrenys en què l’anterior govern va fracassar estrepitos­ament. ●

Com a Kandahar, només els presents van poder veure l’emir i no se n’han difós imatges, només àudios

 ?? MoHD RASFAN / AFP ?? Un afganès sosté una imatge del guia suprem Akhundzada
MoHD RASFAN / AFP Un afganès sosté una imatge del guia suprem Akhundzada

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain