La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’única dona al politburó es jubila

- V r e i

Primer va ser Wuhan. Després, ciutats com Tianjin, Putian, Xiamen, Dalian, Xian, Jilin o Xangai. I ara la capital, Pequín. Com aquelles atraccions de fira en què amb un martell es pica els talps que van sorgint sense ordre ni concert, la vicepresid­enta xinesa Sun Chunlan, encarregad­a del control de la pandèmia a la Xina, fa acte de presència cada vegada que el coronaviru­s escapa al control d’alguna autoritat local. Defensora a ultrança de la política de tolerància zero, la seva arribada és auguri d’estrictes confinamen­ts, acomiadame­nts de funcionari­s i crides a extremar les mesures.

La tasca, titànica i inacabable, l’agafa en l’ocàs de la seva vida laboral, amb 72 anys i a punt de jubilar-se després del congrés que el Partit Comunista xinès (PCX) celebrarà a la tardor. Tot i així, no li falta empenta, a l’única dona entre els 25 membres del politburó, el penúltim òrgan de poder del Partit Comunista de la Xina (PCX).

Així ho va demostrar durant el centenar de dies que va passar a Wuhan al principi de la pandèmia, on es va assegurar que tots els positius eren aïllats i es complia amb el confinamen­t malgrat les incògnites que hi havia sobre el virus i que mancava l’escut que ara proporcion­en les vacunes. “Això no és el joc de l’amagatall, la política ha d’implementa­r-se sense excepcions”, se la va veure exigir amb el puny alçat en una reunió amb funcionari­s locals. El seu paper li va valer nombroses lloes en la premsa estatal, però no la van privar d’haver de bregar amb alguna polèmica, com quan va visitar una urbanitzac­ió confinada i alguns residents li van cridar “Tot és mentida!” des de les seves cases com a queixa per haver rebut paquets amb queviures tan sols una mica abans de la seva arribada.

Sun, segona dels quatre vice primers ministres del Consell d’Estat (l’Executiu xinès), va assumir les responsabi­litats de salut el 2018. Un dels seus primers actes va ser inaugurar la Comissió Nacional de Sanitat, l’òrgan que ara informa de l’evolució de la pandèmia. No ha dubtat a donar suport a l’estratègia del president Xi Jinping, que subratlla la prioritat de salvar vides malgrat l’alt cost social i econòmic de les mesures.

La seva agenda els últims mesos ha estat frenètica. A Xian, va reprendre els funcionari­s locals després que una dona embarassad­a de vuit mesos perdés el seu nadó després que li fos negada l’entrada a l’hospital per no presentar un test negatiu actualitza­t. “Estic profundame­nt avergonyid­a”, va assegurar. A l’arribar a Xangai, la metròpolis de 25 milions d’habitants confinada per dos mesos, va enterrar qualsevol experiment de convivènci­a amb el virus i va demanar accions “ràpides i decidides” per contenir la crisi provocada per la variant òmicron. No ha variat la seva actitud a Pequín, on aquesta setmana va visitar la zona de bars, epicentre de l’últim brot i va apressar al seu control perquè no interferei­xi amb el congrés del PCX a la tardor.

A diferència de Xi, fill d’un re

La seva arribada a les ciutats amb contagis és auguri d’estrictes confinamen­ts i acomiadame­nts

 ?? Agencia Makro / Getty ?? Imatge d’arxiu de Sun Chunlan durant una visita a Santiago de Xile el 2015
Agencia Makro / Getty Imatge d’arxiu de Sun Chunlan durant una visita a Santiago de Xile el 2015

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain