La Vanguardia (Català-1ª edició)

Feijóo retreu la inflació a un govern “desconnect­at de la societat”

El PP demana a l’Executiu d’aclarir com es pagarà la despesa en defensa

- Luis B. García

La inflació desbocada, per sobre del 10%, la imminent pujada de tipus d’interès i el deterioram­ent de la confiança empresaria­l configuren la ciclogènes­i capaç d’engegar en orris el progrés econòmic que es preveia després de la pandèmia i arrossegar el Govern. Una conjuntura que el PP vol aprofitar per fer guanyar el seu líder, Alberto Núñez Feijóo, unes quantes caselles en la seva cursa cap a la Moncloa.

Si a més l’Executiu es veu obligat a dependre dels populars per elevar la inversió en defensa a un 2% del PIB el 2029 –12.000 milions, 1.700 milions a l’any– o per aprovar l’ampliació de Rota, el PP creu que juga amb blanques.

És l’estratègia que dibuixen a Gènova i que Feijóo ha tret a passejar en una gira per les denominade­s comunitats històrique­s que ahir el va portar a Catalunya, havent passat prèviament pel País Basc, i avui a Galícia. El dirigent va arribar al migdia a Barcelona per exposar a la patronal catalana Foment del Treball el seu pla econòmic per fer front a l’actual crisi inflacionà­ria. Després, a l’escola d’estiu del PP de Catalunya a Cerdanyola del Vallès, va advertir a Pedro Sánchez que si no atén els afers domèstics amb eficiència, acabarà perdent les eleccions: “Quan un govern desconnect­a de la societat té data de caducitat”.

Feijóo va brandar la desatenció que a parer seu practica el Govern davant la crisi de preus “més greu des de fa 35 anys” com a exemple de l’error en què segons ell no ha de persistir algú que aspira a reeditar la confiança dels ciutadans. I la va confrontar a les seves receptes, basades en “la política útil”, que “no passa de moda”, va dir.

Són les mateixes mesures que ja va fer arribar a Sánchez a l’abril, entre les quals figuren una rebaixa dels impostos (com ara l’IVA de l’electricit­at); la reducció de la “despesa supèrflua” de l’Executiu “en polítics i assessors”, i deflactar l’IRPF per als qui ingressin menys de 40.000 euros. “Van dir que eren cosmètique­s (...), però quan abaixen l’IVA de la llum resulta que són progressis­tes i raonables”, va retreure Feijóo.

Davant l’altivesa que el PP veu en Sánchez després de la reeixida cimera de l’OTAN, ahir van reclamar al president que “baixi del núvol i torni a Espanya” per atendre la situació de “gairebé emergència econòmica”, en paraules del vicesecret­ari d’Institucio­nal, Esteban González Pons. Feijóo va ser menys directe: “Desconnect­ar és quan la inflació devora les famílies, deixen de consumir, cau el consum privat... Qualsevol

Toni Batllori govern que no prioritzi aquest problema ha desconnect­at i quan desconnect­a, el votant....”, va avisar.

Però l’economia es barreja amb altres temes d’actualitat, com el compromís del Govern de complir el mandat atlàntic d’incrementa­r el pressupost en defensa i la presència de vaixells destructor­s nord-americans a la base de Rota. Amb el soci de coalició en contra, a Sánchez li toca teixir noves aliances i requerir el concurs dels populars, que ja han promès actuar amb sentit d’Estat.

Aquesta dependènci­a situa el PP en una posició de força que el porta a exigir a l’Executiu “moltes explicacio­ns”. Segons González Pons “el nostre país està en una situació gairebé d’emergència econòmica i el Govern continua negant la realitat i posant pedaços”. I respecte a la despesa en defensa, “caldrà saber d’on sortiran els diners, el Govern ens ho haurà d’explicar”, va reclamar.

Feijóo es va mostrar tan confiat de guanyar Sánchez a les urnes que es va permetre “tancar el debat” sobre la varietat d’“estils” en el seu partit avalant el “model” de presidents autonòmics com Isabel Díaz Ayuso o Juanma Moreno: “Hi ha tants estils com persones en el PP” ●

El líder del PP avisa que “el nostre país està en una situació gairebé d’emergència econòmica”

Els populars creuen que “Sánchez ha de baixar del núvol i tornar a Espanya” després de la cimera

 ?? Xavier Cervera ?? El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, amb el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre
Xavier Cervera El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, amb el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain