La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Sánchez no pot sortir al carrer com un ciutadà normal: és un extraterre­stre”

-

“Més que no pas una refundació, necessita reconnecta­r amb una majoria moderada”

El president

a Màlaga,

els diners de tots, com ara.

Abans hi ha les municipals, seran claus?

El més difícil de torçar, en política, són les tendències, i els espanyols ja tenen les idees clares. Treballem per guanyar aquestes eleccions, que han de ser l’avantsala perquè Feijóo sigui president del govern. Feijóo ha aconseguit que la gent no el vegi com a oposició, sinó com a alternativ­a. Sánchez va entrar a la trinxera i és impossible sortir viu del foc amic. Un president que dedica un 50% del temps a resistir i un altre 50% a gestionar l’oposició interna no té temps per gestionar els problemes dels espanyols.

El PP s’ha deslliurat de Vox a Andalusia. És l’enemic a batre, o es poden entendre?

El PP té l’obligació de sortir a guanyar totes les eleccions amb el millor resultat possible i no descartar res. Dependrà de la capacitat que tinguem de transmetre un missatge en què se’ns vegi com a alternativ­a de govern.

Què va pensar quan va sentir que el vicepresid­ent de la Junta de Castella i Lleó, de Vox, deia que la despoblaci­ó es produeix a causa de la hipersexua­lització?

Què vol que li digui... La despoblaci­ó no es produiria si hi hagués ocupació als municipis petits. La resta, jo crec que és...

El PP pot governar amb persones que pensen així?

Feijóo té capacitat, pel seu tarannà, de parlar amb tothom i pactar amb gairebé tothom. Amb els hereus d’ETA i els que volen trencar Espanya no crec que sigui possible. Els ciutadans demanen entesa i nosaltres creiem que s’aconseguei­x més amb diàleg que no pas amb confrontac­ió.

La política ha de ser pràctica. Ha de prioritzar i conèixer les prioritats dels ciutadans, que avui només els preocupa arribar a final de mes. No pas la llei de Memòria Democràtic­a, ni altres lleis ideològiqu­es. Als espanyols els preocupa la inflació al 10,2 i les prioritats del Govern són oposades, per això Sánchez no pot sortir al carrer, perquè és un extraterre­stre. Pedro “el furiós” reacciona de forma insospitad­a contra situacions que l’incomoden.

Prioritzar la gestió és suficient per a Catalunya?

Sens dubte. Catalunya ha estat la terra més pròspera d’Espanya, referent i pulmó econòmic, però l’independen­tisme l’ha empobrit, perquè ha prioritzat la ideologia sobre l’emprenedor­ia. Ha condemnat Catalunya al retrocés econòmic, i els catalans han d’escollir entre independen­tisme i progrés econòmic. L’independen­tisme xucla la sang als catalans. El PP ha de tenir un projecte per seduir una majoria moderada, desenganya­da amb l’independen­tisme.

S’ha de refundar el PPC?

Més que refundació, necessita reconnecta­r amb l’electorat constituci­onalista de Catalunya, que és molt, i seduir una majoria moderada molt desenganya­da amb l’independen­tisme. Es tracta d’idees i de persones, però el PP ha de ser el partit que torni la prosperita­t econòmica a Catalunya.

Què ofereix el PP a Catalunya perquè encaixi a Espanya?

L’encaix de Catalunya a Espanya el marca perfectame­nt la Constituci­ó a l’article 2. Això no és interpreta­ble.

És possible que el PP i el PSOE s’entenguin?

El PSOE es dedica a adorar la imatge del líder. Hi ha molts socialiste­s desencisat­s. Uns 200.000 andalusos que van votar el PSOE el 2018 ara han votat el PP, i una part molt important de la culpa la té Sánchez, a qui no perdonen que hagi pactat amb l’independen­tisme i amb els hereus d’ETA. El PSOE no pot pactar la llei de Memòria Democràtic­a amb Bildu. És un disbarat. Segons aquest pacte, Felipe González era franquista, perquè només va fins al 1983. Que els hereus d’ETA escriguin la història d’Espanya sembla una broma.

No és possible pactar res?

El PSOE de Sánchez ni vol ni pot acordar amb el PP, ho impedeixen els seus socis. Si pacta amb el PP, Esquerra Republican­a i Bildu trenquen, i són els partits que sostenen el Govern. Vam començar a parlar per renovar el Poder Judicial i abans d’asseure’ns es treu de la màniga unes normes per dir que no fa falta el PP. No ho volen.

Són crítics amb Sánchez per les seves paraules sobre Melilla, però el PP va tenir el Tarajal.

Sí, però no va sortir ningú del PP ni del Govern per dir que era una crisi ben resolta. Amb més de 30 morts, un president no pot parlar de crisi ben resolta.

El PP pot reconèixer que la cimera de l’OTAN ha estat un èxit?

Cal considerar-ho tot. Quan el Govern de Rajoy va plantejar que Espanya acollís aquesta cimera, va ser un èxit. És bo que Espanya reuneixi en aquesta cimera històrica els 40 líders més importants. S’estan produint esdevenime­nts històrics, com la incorporac­ió de Finlàndia i Suècia a l’OTAN, o reconèixer que el sud també ha de ser una prioritat per a l’Aliança Atlàntica. Tot això fa que la cimera sigui important, però escoltar Albares dir que no hi ha hagut gairebé cap altre esdevenime­nt més important al món després de la caiguda del mur de Berlín... En política és bo no ofegar-se ni agafar massa volada. Les coses, amb mesura. Amb els peus a terra.

Donarà suport a l’augment de la presència dels Estats Units a Rota?

La meitat del Govern hi estarà en contra. A veure com ho gestiona Sánchez. Volem escoltar la proposta i veure fins on arriba. Donarem suport als interessos d’Espanya, però volem lleialtat per part del Govern. El PP és un partit fiable que defensa els interessos d’Espanya i sempre estarà a l’altura, però el Govern ha de desprendre’s del llast que li suposa estar lligat a la meitat d’un govern, de Podem, que li impedeix dur a terme les seves polítiques. ●

Retret al Govern central “Als espanyols els amoïna arribar a final de mes, no pas la llei de Memòria Democràtic­a”

Pactes d’Estat “Si Sánchez pacta amb el PP, ERC i Bildu trenquen i són els que sostenen l’Executiu”

 ?? MIGUE FERNÁNDEZ ?? Elías Bendodo va rebre La Vanguardia on exhaureix els últims dies com a conseller de la presidènci­a de la Junta d’Andalusia
MIGUE FERNÁNDEZ Elías Bendodo va rebre La Vanguardia on exhaureix els últims dies com a conseller de la presidènci­a de la Junta d’Andalusia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain