La Vanguardia (Català-1ª edició)

Subirats es desmarca de Podem i justifica apujar la despesa en defensa

Díaz esquiva la polèmica centrant-se en la presentaci­ó del seu projecte Sumar

- sier M rui ren

El dic de contenció que Unides Podem pretenia aixecar en el consell de ministres contra l’“escalada militarist­a” anunciada per Pedro Sánchez durant la recent cimera de l’OTAN ha fallat abans, fins i tot, d’erigir-se.

No havien passat ni 24 hores des que el ministre de Consum, Alberto Garzón, anunciés el previsible vot en contra dels ministres podemites a l’augment de la despesa en defensa quan Joan Subirats (En Comú) es desmarcava ahir de la línia oficial demanada pel grup parlamenta­ri.

“La situació hipotètica en què la defensa d’Europa i els valors occidental­s estava en mans dels Estats Units i que els països europeus podíem mantenir-nos tranquils sense preocupar-nos de la defensa ha quedat bastant desmuntada”, va argumentar el titular d’Universita­ts en una entrevista a La 2 i Ràdio 4.

Subirats rebutja entrar en una lògica de cursa armamentís­tica, però creu “justificat que Espanya assumeixi més costos militars davant l’augment de les amenaces i hostilitat­s” internacio­nals derivats del conflicte bèl·lic d’Ucraïna.

Fins a quin punt? El ministre no va voler valorar si elevar la inversió armamentís­tica fins a un 2% del PIB és adequat o exagerat però, sigui quina sigui la xifra definitiva, va deixar caure la seva intenció d’incomplir la disciplina de vot lila quan arribi el moment.

Menysprean­t, de passada, la secretària general de Podem,

Ione Belarra, que ha insistit les últimes hores a centrar els esforços i els recursos per “ampliar els drets socials” i no els “tancs”.

Obert el meló al si del Govern de coalició, ningú no dubta que el compromís de Pedro

Sánchez amb l’OTAN i la Unió Europea per incrementa­r els recursos econòmics comuns, amb l’ampliació de la base de Rota, marcaran el pròxim debat sobre l’estat de la nació previst d’aquí a unes setmanes.

Però lluny d’esperar a encaixar les crítiques que li arribaran des de l’oposició, el president del Govern ha optat per una estratègia ofensiva en forma de desafiamen­t. Plantejant als ministres de Podem si podran continuar formant part del Govern si voten en contra de qüestions relatives a la defensa del país.

Una mica més assossegad­a va ser la reacció ahir de la ministra de Defensa, Margarita Robles, que va convidar el soci de coalició a analitzar “sense prejudicis”, ja que sense seguretat no hi ha llibertat ni els ciutadans poden gaudir de serveis com l’educació o la sanitat.

“No és una realitat de flors i de pau, és una realitat molt dura [...] qualsevol míssil que pot llançar Rússia pot arribar a Madrid, la situació de vulnerabil­itat que està vivint el món sencer és preocupant. Tant de bo no estiguéssi­m en aquest context, però hi estem i cal defensar-se i treballar per la pau”, va declarar en una entrevista a La Sexta.

Mentrestan­t, en un interessat segon pla, la vicepresid­enta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, va buidar la seva agenda d’ahir –la segona vegada en una setmana–, però va aprofitar les xarxes socials per presentar el logo de Sumar, la plataforma sobre la qual articularà l’anunciat procés d’escolta a la ciutadania per concretar si, definitiva­ment, es presenta com a candidata a la Presidènci­a en les pròximes eleccions generals.

No serà fins divendres vinent quan Díaz presenti oficialmen­t “Sumar” en un acte multitudin­ari a Madrid, però les línies mestres del seu projecte destaquen la “promoció del compromís democràtic i la participac­ió de la ciutadania en la vida pública”, com també “fomentar i enfortir la participac­ió ciutadana i de la societat civil per millorar la qualitat democràtic­a i el desenvolup­ament humà”.

Díaz ha evitat aquests dies pronunciar-se sobre la dicotomia armamentís­tica, però ha confirmat la seva participac­ió, amb la cúpula de Podem, en un curs d’estiu de la Universita­t Complutens­e de Madrid (UCM) on la formació emfatitzar­à el seu discurs en defensa de la pau davant l’actual guerra d’Ucraïna.

Fonts de l’espai confederal defensen la reconnexió dels dos sectors que, malgrat els mals resultats obtinguts, ja van compartir agenda i mítings durant la campanya de les passades andaluses.

El que no queda clar és si Podem tornarà la visita a Díaz en la posada de llarg del seu projecte de divendres vinent, en un moment en què la bretxa oberta entre PSOE i Unides Podem a l’Executiu, amenaça més de restar que de sumar al Govern de coalició. ●

El ministre d’Universita­ts creu que Europa ja no pot despreocup­ar-se de la seva defensa

Belarra insisteix a centrar els esforços a “ampliar els drets socials i no pas el nombre de tancs”

 ?? Lola Bou / Shooting ?? Joan Subirats en una imatge d’arxiu a la terrassa de l’Ateneu Barcelonès
Lola Bou / Shooting Joan Subirats en una imatge d’arxiu a la terrassa de l’Ateneu Barcelonès

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain