La Vanguardia (Català-1ª edició)

El sidral que vindrà

- Toni Aira

timar el poder de l’Estat. I el cas és que continua pecant-ne. De manera diferent, però els partits independen­tistes segueixen persistint en l’error de caure en els paranys que para un Estat potent, per terra, mar i aire. El sidral que vindrà amb el cas de Laura Borràs i la seva acta de diputada és això, però és en realitat més del mateix d’allò que ha dut el sobiranism­e català al punt mort on es troba.

Aviat, tindrem l’informe de Fiscalia sobre les presumptes irregulari­tats en contractac­ions impulsades per Borràs quan estava al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes. Amb aquest pas, que en principi demanarà multes o inhabilita­cions (si proposa presó, el component polític de la causa quedaria força més en relleu), el magistrat ja podrà posar data al judici i podria arribar d’aquí a poc. Ara diuen que s’hi volen afanyar. En tot cas, no ho faran més que el sidral polític que l’afer ja ha provocat, en clau de preàmbul al sidral gros que ara vindrà. El judici tindrà conseqüènc­ies jurídiques. El sidral polític en tindrà de polítiques, nefastes de nou per a l’independen­tisme.

Arrencarà a la Mesa del Parlament, que s’ha de reunir i decidir si obre procedimen­t per suspendre els drets i deures com a diputada de l’actual presidenta de la Cambra, fet que implicaria retirar-li’n la condició i descavalca­r-la políticame­nt abans que un jutge no la condemni (o absolgui).

La causa contra Borràs és evidentmen­t diferent de processos com els que van viure els polítics i activistes jutjats per l’1-O. Però sembla igualment obvi que el procedimen­t contra ella s’hauria aturat allà on la policia va indicar-ho en algun tram, si no hagués estat una dirigent independen

Hi tornaran a picar, ho tornaran a fer, subestiman­t com sempre l’Estat

tista. I diran que són coses diferents, és clar, tot i que petaran al mateix lloc: a un nou sidral independen­tista que vindrà en paral·lel a una causa judicial viciada d’origen. I hi tornaran a picar. Ho tornaran a fer. Subestiman­t com sempre el poder de l’Estat. Perquè, com deia Joan Fuster, un fracàs no s’improvisa.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain