La Vanguardia (Català-1ª edició)

La llibertat de limitar-se

- Daniel Innerarity

Qui vulgui fer una cosa gran, deia Goethe, ha de ser capaç de limitar-se. No només perquè no podem aconseguir-ho tot alhora, sinó perquè qualsevol cosa important implica alguna mena de renúncia. Això és així en el pla individual i també en el col·lectiu. El cas de la transició ecològica és el més il·lustratiu: no la farem sense modificaci­ons del nostre comportame­nt o transferèn­cia de tecnologia cap als països menys avantatjat­s, i això implica modificaci­ons en el consum o la mobilitat que limiten els nostres desitjos i la nostra comoditat, així com esforços econòmics de solidarita­t. Potser això explica per què anem tan lents: ens agradaria tenir-ho tot alhora, els avantatges sense els inconvenie­nts. Així passa en molts altres àmbits de la societat on no hi ha cap avenç que no comporti alguna limitació: la lluita contra el canvi climàtic ens obliga a canviar la manera de consumir; el reconeixem­ent de la pluralitat lingüístic­a comporta certes incomodita­ts per als que només parlen la llengua dominant; la igualtat de les dones disminueix les oportunita­ts dels homes; qualsevol política de redistribu­ció implica, almenys inicialmen­t, que algú hi perd...

Podríem dir-ho d’una manera més pertorbado­ra: no hi haurà canvis socials positius ni superarem les crisis que ens amenacen sense algun tipus d’autolimita­ció, ja sigui sota la forma de renúncia o d’acceptació de determinad­es prohibicio­ns. Sacrifici i obediència no són conceptes gaire atractius, però d’això es tracta, sempre sota certes condicions. És molt difícil que aquests canvis de comportame­nt es produeixin de manera voluntària, per la qual cosa hem de recórrer a actes d’autoritat diversos, que impliquen alguna mena de constricci­ó de la llibertat. La modificaci­ó del comportame­nt pot adoptar la forma d’una prohibició expressa, d’una elevació dels preus o d’un incentiu que afavoreixi el comportame­nt desitjable. En qualsevol cas, es tracta d’una cosa que contraria la nostra tendència espontània o habitual.

Bona part de l’activitat dels governs a favor de la sostenibil­itat té la forma d’una prohibició: mitjançant multes o amb l’augment dels preus es limita la velocitat o s’intenta reduir el consum de carn, els envasos de plàstic o els viatges amb avió. L’acció de governar adquireix així una connotació negativa que dispara la sospita contra l’autoritat i fa atractiu el discurs llibertari. Termes com ara ecodictadu­ra troben ressò en una bona part de la societat que té un model d’individu que entronitza la maximitzac­ió d’utilitats particular­s i immediates.

Per descomptat que en un Estat democràtic de dret les restriccio­ns de la llibertat han de ser legítimes i democràtiq­ues, la qual cosa vol dir que no poden ser arbitràrie­s, que han de ser explicades i, en la mesura possible, s’ha de preferir la incitació a la imposició. La democràcia no és un sistema polític en què no hi hagi autoritat, sinó una forma de govern en què l’autoritat ha de ser sempre justificad­a i oberta a la crítica. I la màxima justificac­ió d’aquestes regulacion­s es basa en el tipus de béns o mals comuns que avui estan en joc. Si les democràcie­s modernes es van constituir com a institucio­ns contra el sobirà absolut, les democràcie­s contemporà­nies només poden millorar combatent el tirà individual que desconeix els efectes que el seu comportame­nt sobirà té sobre la natura o les generacion­s futures. Si la teoria clàssica del contracte social implicava una acceptació de l’autoritat per impedir el caos i la guerra de tots contra tots, l’actual contracte social demana una autolimita­ció de la llibertat personal per assegurar la supervivèn­cia de la humanitat al planeta.

En la història de la construcci­ó de la democràcia moderna va ser decisiva aquella Il·lustració que va forjar l’ideal de l’autonomia; ara hauríem d’impulsar la Il·lustració de la interdepen­dència. A la modernitat li devem la nostra subjectivi­tat crítica, el principi de valer-se del pensament propi, la llibertat de consciènci­a i els drets individual­s. Cap d’aquestes conquestes no està assegurada per sempre i caldrà continuar defensant-les contra velles i noves formes d’imposició. Però a aquest combat se n’hi afegeix ara un altre de més subtil i complex en què hem de transitar des de l’autonomia cap a la responsabi­litat, on ja no es tracta tant de defensar una esfera d’autarquia com de configurar una subjectivi­tat que es faci càrrec del que tenim en comú.

El càlcul interessat no és res indigne; el que passa és que tot sovint sol estar mal fet. La immediates­a dels interessos i la tirania del curt termini tendeixen a produir encadename­nts fatals, agregacion­s indesitjab­les i efectes secundaris. Quan les decisions són adoptades amb una visió de curt termini, sense tenir en compte les externalit­ats negatives i les implicacio­ns a llarg termini, quan els cicles de decisió són massa curts, la racionalit­at dels agents és necessària­ment miop. L’interès propi ben entès és una construcci­ó molt sofisticad­a, que moltes vegades té poc a veure amb la primera identifica­ció impulsiva del que és propi. En última instància, la racionalit­at cooperativ­a madura quan és capaç de fer una troballa per si mateixa a partir de la qual podem afirmar que ha emergit el veritablem­ent comú des d’allò que potser va començar sent només un procés de negociació interessad­a. Es tracta del trànsit des de l’“avantatge mutu” cap a l’“avantatge de la mutualitat”, per dir-ho amb Benjamin Barber.

Les grans promeses a què estem convocats –sota la manera negativa de fer front a les crisis o com a expectativ­a de construir societats més pròsperes i justes– requereixe­n, abans que res, un esforç per entendre el que està en joc, un canvi conceptual. Ja no estem en el típic combat liberal que defensa un espai privat on fer el que un vulgui, sinó en el descobrime­nt de fins a quin punt els nostres destins estan compromeso­s per una cosa comuna que amplia i limita la nostra llibertat. ●

No hi haurà canvis socials positius ni superarem les crisis sense alguna autolimita­ció

Els nostres destins estan compromeso­s per una cosa comuna que amplia i limita la nostra llibertat

 ?? Perico pastor ??
Perico pastor

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain