La Vanguardia (Català-1ª edició)

Estar sempre pendent de donar una resposta ràpida impedeix concentrar-se”

-

bastant intel·ligent. Tot això et permet regular més bé l’arribada de missatges”.

EL ‘NO MOLES A ’ Com po'em pos() l*mits si no es )espe+t( ,o)( 'e l’-o)()i?

Encara que certes aplicacion­s i plataforme­s poden fer part de la feina, el cert és que moltes persones no s’aturen davant els avisos de “no disponible”. “Hi ha gent que veu que tens posat En una reunió, i encara així t’envia un missatge dient: ‘Veig que estàs en una reunió, però et deixo un parell de coses que et vull comentar’. Moltes vegades no es pensa en el context de l’altre o prioritza l’ansietat de voler enviar-li un missatge ja. Però se l’està interrompe­nt”, assegura Castro Vázquez.

Clara Roo recorda rebre i respondre missatges de Teams amb el mòbil al metro o fins i tot els caps de setmana. “Era superaddic­ta a la feina, me l’emportava a casa. Tenia les notificaci­ons activades amb so. No és sa, però crec que depèn de cada persona diferencia­r el seu telèfon personal del profession­al i posar certs límits. Si tots saben que respons fora d’horari, és difícil”, tot i que aclareix que: “També té a veure amb una cultura organitzat­iva. Vaig treballar en empreses bastant tòxiques en aquest sentit, en què tot era per ahir i no hi havia límits entre el personal i el profession­al, i també en d’altres en què eren molt més respectuos­es amb el teu temps i buscaven aquest balanç de vida privada i profession­al”.

“Hi ha una part de limitació d’un, tot i que això també depèn del paper. Per a una persona que acaba de començar no serà senzill limitar el seu cap”, explica Magdalena Castro Vázquez, malgrat que aclareix que “sobretot té a veure amb la cultura corporativ­a”.

“Hi ha equips –agrega l’especialis­ta– en què aquestes coses no passen perquè els líders ho limiten d’una manera molt clara i d’altres en què és un descontrol. Per això el que fem és intentar unificar els canals de comunicaci­ó, reduir els correus electrònic­s, fomentar que es parli pel xat corporatiu i no per WhatsApp, tot acompanyat per una sèrie de tallers. Ningú no pot rebre mil notificaci­ons i fer-ho tot alhora. El multitaski­ng mata la productivi­tat del treballado­r”.

Per la seva banda, Eva Rimbau coincideix: “Les empreses han de ser molt conscients que l’exigència de la resposta automàtica o gairebé immediata, sigui per canals tipus WhatsApp o per reunions, el que fa és restar temps a la persona treballado­ra per poder avançar amb tasques més complexes d’esforç intel·lectual que, en el fons, probableme­nt és on aporti més valor”. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain