La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un incendi obliga a evacuar 350 persones a la Costa Brava

L’incendi va amenaçar urbanitzac­ions, un hotel, un ‘resort’ i un camp de golf, on van arribar les flames

- Sílvia Oller

A mitja tarda, el recepcioni­sta de l’hotel Mas Torrellas, de Santa Cristina d’Aro, no parava de rebre trucades de nous clients preguntant si podien accedir a l’establimen­t. “Fa estona que ja no veig fum ni foc ni tan sols helicòpter­s i no sé què dirlos”, es lamentava. Els hostes que s’allotjaven en aquest hotel juntament amb el personal de servei, unes 50 persones, van ser desallotja­des ahir, de manera preventiva, a l’hora de dinar a causa de l’incendi que es va declarar al fons d’un barranc de la part baixa del massís de les Gavarres, als afores de la urbanitzac­ió Can Manel, a Castell d’Aro (Baix Empordà). No van ser els únics. En total, segons els Mossos d’Esquadra, van ser unes 350 persones, entre veïns i turistes de la zona, els que es van veure obligats a abandonar els seus allotjamen­ts gairebé corrents.

L’incendi, al tancament d’aquesta edició, havia calcinat segons el recompte provisiona­l dels agents rurals, una superfície de més de 70 hectàrees, la gran majoria, de zona forestal. El detonant va ser, segons les primeres hipòtesis, uns treballs forestals consistent­s en la neteja de franges perimetral­s precisamen­t per evitar que, en cas, d’incendi les flames arribin a la urbanitzac­ió.

El foc, empès pel vent de marinada, va pujar per la carena de la muntanya i va amenaçar algunes urbanitzac­ions, masies i allotjamen­ts turístics, com un hotel, un complex vacacional i un camp de golf, on fins i tot van arribar les flames. Com a mesura preventiva, les 250 persones –la majoria famílies estrangere­s– que s’allotjaven al resort Hapimag del camp de golf també van ser desallotja­des i ahir a la tarda una part d’elles esperaven notícies de l’evolució de l’incendi, a la sala polivalent de Castell d’Aro, espai habilitat per l’Ajuntament de Castell-Platja d’Aro per als evacuats. Els Mossos també van desallotja­r la zona de Vallvanera, el Club Golf Masnou, la urbanitzac­ió de la Coma així com algunes masies de la zona. En altres urbanitzac­ions com Can Semí i Can Manel –la zona d’origen del foc– es va demanar als veïns que no sortissin de casa i tanquessin bé portes i finestres.

Mentre els Bombers treballave­n en l’extinció del foc, molts van passar les hores a casa d’amics i familiars. El municipi veí de Santa Cristina d’Aro també va posar a disposició dels evacuats el pavelló municipal d’esports on van acudir una trentena de veïns, la majoria de la urbanitzac­ió Les Teules, que també va haver de ser desallotja­da de manera preventiva per la proximitat del fum.

Va ser precisamen­t la urbanitzac­ió del terreny –amb molts habitatges– la que va complicar, juntament amb el vent, les tasques d’extinció dels Bombers, que van atacar el foc amb unes 80 dotacions, entre mitjans terrestres i aeris. Entre aquests, hi havia avions amfibis

El foc, que en tancar aquesta edició havia cremat 70 hectàrees, es va originar per uns treballs forestals

d’extinció de gran capacitat i dos hidroavion­s del Ministeri per a la Transició Ecològica. “És una zona amb molta interferèn­cia urbana i això provoca estrès operatiu”, assenyalav­a el cap de suport d’intervenci­ó dels Bombers, Francesc Boya, durant una compareixe­nça amb els mitjans a mitja tarda, quan el foc encara no estava controlat.

Al tancament d’aquesta edició, el foc continuava actiu, però els equips d’emergèncie­s es mostraven optimistes. La reducció del vent, que al llarg del dia havia estat intens, juntament amb la pujada de la humitat jugaven a favor dels bombers, que el preveien estabilitz­ar al llarg d’aquesta nit o de matinada.

Un moment a partir del qual els desallotja­ts podrien començar a tornar a casa seva. En previsió d’haver de passar la nit fora de casa, es van habilitar llits a l’escola de Vall d’Aro, a l’institut Ridaura i al pavelló de Santa Cristina d’Aro. ■

 ?? Pere Duran / NORD MEDIA ?? En les tasques d’extinció hi van participar una quinzena de mitjans aeris, entre els quals hi havia hidroavion­s del ministeri
Pere Duran / NORD MEDIA En les tasques d’extinció hi van participar una quinzena de mitjans aeris, entre els quals hi havia hidroavion­s del ministeri

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain