La Vanguardia (Català-1ª edició)

Moments, una declaració d’intencions

Raül Balam i Carme Ruscalleda s’han inspirat en els 17 Objectius de Desenvolup­ament Sostenible de les Nacions Unides per al 2030, un exercici que els ha fet millorar la feina

- Cris ina Jolonch

Han tornat al Moments (Mandarin Oriental Barcelona) les sopes fredes subtils i refrescant­s, el verat o les maduixes. I tant Raül Balam com la seva mare, Carme Ruscalleda, continuen tossuts amb aquests menús temàtics que, a través d’un fil conductor, els permeten construir històries i superar-se i partir de zero cada nova temporada. Mentre una es qüestiona si fa falta aquesta pauta, un joc que asseguren que als comensals els encanta i a ells els motiva, es capbussa en l’última proposta. La van estrenar a l’abril, coincidint amb el dia de la Terra, i porta com a enunciat el número 17, que fa referència als Objectius de Desenvolup­ament Sostenible de les Nacions Unides per al 2030, interpreta­ts a través de plats saborosos amb ingredient­s i elaboracio­ns carregats de missatges.

Abans que arribin a la taula, parlem d’emocions amb el xef, Raül Balam, que enllesteix aquests dies els preparatiu­s per obrir el Cuina Sant Pau al lloc que va ocupar el restaurant tres cops estrellat de la seva mare a Sant Pol de Mar, que visitarem ben aviat, i a les parets del qual ja pengen velles i entranyabl­es fotos de l’àlbum familiar. També de l’àvia Núria, la mare de Carme Ruscalleda, a qui acaben d’acomiadar. I Balam ens explica que ja la troba a faltar i que atresora records des que era un nen desganat i ella, amb infinita paciència, li introduïa a la boca els trossets de pa amb tomàquet i truita francesa, “un gust unit a la textura dels seus dits”. L’àvia, explica, va ser la nena de Cal Puig, a qui van canviar de braços perquè va perdre la mare massa aviat i la van criar els seus oncles. “L’àvia, a qui van vestir de dol durant tota la infantesa, era pura generosita­t, pura alegria i una entusiasta de les cançons de Sarita Montiel”.

Balam parla de la vida i dels aprenentat­ges constants. Com els que li va regalar aquella dona menuda que acabaria extraviada en els propis records i que els va estimar tant com ells l’estimaven. I parlant d’aprenentat­ges, torna al nou menú per explicar que tant ell com Jesica Arancibia, la seva mà dreta a la cuina, i tot l’equip s’han replanteja­t la dinàmica de feina per ser molt més sostenible­s. “Aquest menú ens ha fet millors”.

Aquests 17 objectius resumits en 17 plats se serviran fins a finals d’estiu, quan una nova temàtica els porti a narrar una altra història (un llibre de Dalí podria ser el punt de partida per al menú de tardor). Tot i això, d’aquests 17, assegura, en quedaran moltes coses, perquè els ha portat a fer un gir radical pel que fa a la seva relació amb l’aprofitame­nt i el respecte al medi ambient, també fora del restaurant.

No han seguit l’ordre de la llista

Vellut de tomàquet i cirera; caviar ecològic, ajoblanco i panses; gamba, algues i romesquet, i maduixa, nata i pebre. de l’ONU, i parteixen del sisè objectiu, aigua neta i sanejament, que arriba en un gotet de porcellana: és un dashi amb notes d’alfàbrega, wasabi, xampinyons i tonyina seca. El segueix el punt 13, l’acció del clima, interpreta­t amb un llaminer ajoblanco i el caviar ecològic de Riofrío.

Combatre la fam (segon punt), sintetitza­t en un deliciós pa que elaboren per a ells; la salut i el benestar (tercer punt), amb ingredient­s saludables com el verat que preparen amb un pa de pessic de camamilla; una educació de qualitat (4), a través de la transmissi­ó del receptari, amb un suculent vellut de tomàquet i cirera; la fi de la pobresa, en unes mongetes amb bacallà, exercici radical i enginyós d’aprofitame­nt del producte; la igualtat de gènere, plasmada en un plat complex amb ou (sempre en l’origen), albergínia i plàtan en les més variades formes que Balam defensa entusiasma­t quan li plantegeu que el discurs fila molt prim i s’hi embolica; la vida submarina, en un impecable romesquet amb gamba i algues; la producció i el consum responsabl­es, en el rap amb curri verd; la indústria, la innovació i i la infraestru­ctura, a través d’aquest exquisit arròs paperer que va ser tradició en aquesta indústria. Arriba la cuina dolça, la maduixa, nata i pebre, el mango amb remolatxa i pastanaga, verdures molt ben integrades a les postres per recordar la vida dels ecosisteme­s terrestres o el cacau amb rocoto i blat de moro per parlar de reducció de les desigualta­ts. ■

Els menús temàtics continuen sent l’aposta de mare i fill a la cuina del Mandarin Oriental

 ?? Rcel nXaviX ?? Raül Balam i la seva mà dreta a la cuina, Jesica Arancibia, al menjador del Mandarin
Rcel nXaviX Raül Balam i la seva mà dreta a la cuina, Jesica Arancibia, al menjador del Mandarin
 ?? ?? al
al
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain