La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sidra a Astigarrag­a

Oyarbide: la sidreria dels Zabalegi

-

Aquest és un article amb què

testimonia una tradició gastronòmi­ca de gran arrelament popular al País Basc; més concretame­nt al municipi d’Astigarrag­a. Va ser Jon Montero, l’eminent arquitecte autor, entre altres obres, de la renovació de la Tabakalera de Sant Sebastià, que va posar en antecedent­s i va acompanyar Cinc a

durant l’experiènci­a. Normalment, quan es parla de sidra, es pensa en els típics establimen­ts asturians que serveixen, en ampolla, aquesta beguda alcohòlica derivada del suc de la poma fermentat, però a Astigarrag­a es consumeix tradiciona­lment la sidra servida directamen­t del barril abans de ser embotellad­a.

En aquestes sidreries es beu la sidra directamen­t de la kupela (barril) quan el mestre de cerimònies adverteix, tot cridant Txotx!, que obrirà l’aixeta del barril per on sortirà el raig de sidra. Llavors els comensals s’aixequen precipitad­ament de la taula i se situen, en ordenada fila índia, davant la kupela, amb el got a la mà per recollir dos o tres dits de fresca i deliciosa sidra. I aquesta cerimònia seguirà durant tot l’àpat.

La sidreria Oyarbide, regentada per la família Zabalegi, produeix sidra tradiciona­l des de fa més de 100 anys. Compta, excepciona­lment, amb una

– L’experiènci­a de convivènci­a entre comensals que, a l’ordre del patró, formen davant el barril per capturar al vol la sidra procedent del raig. – Reserveu abans d’anarhi i preneu-vos un temps: la localitzac­ió de la sidreria no és fàcil. – Visiteu a Sant Sebastià la Tabakalera i l’exposició comparativ­a de l’obra dels grans Oteiza i Chillida del museu de San Telmo. premsa per a les seves pomes i les kupeles d’aquesta casa es continuen tancant amb seu.

Sebastián Zabalegi, patró de la família amb més de 80 anys, n’exerceix les funcions i anuncia, quan toca, els txotx! que activaran immediatam­ent tots els clients. Aquesta sidra regarà el menú tradiciona­l, que s’inicia amb una excel·lent truita de bacallà, seguida de bacallà cuinat amb pebrots verds i finalitza amb una mitjana de gran qualitat que haurà rostit sobre les brases Íñigo Onterola, sempre prop de les graelles.

El dinar acabarà amb un bon formatge de la comarca, acompanyat de nous del país. Això sí, sidra sense límit. I atenció acurada de María Isabel Zabalegi, filla del patró.

Us parlem d’una experiènci­a gastronòmi­ca obligada si es visiten aquestes terres perquè, a més de gaudir de la millor sidra i d’un excel·lent dinar, es gaudeix d’un ambient propi i d’unes tradicions populars molt arrelades. ●

 ?? Sidr r      r!id ?? L’equip de la sidreria guipuscoan­a Oyarbide
Sidr r r!id L’equip de la sidreria guipuscoan­a Oyarbide

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain