La Vanguardia (Català-1ª edició)

Rocío Jurado ja té museu

Després d’una dècada de polèmiques, Chipiona inaugura avui l’espai en honor a l’artista

- Albert Domènech

Keir( Knightley (joi( de Ch(nel, ‘Ann( K(renin(’), Angelin( Jolie (ti(r( del XIX, ‘The tourist’), Di(ne Kruger (Pi(get, ‘Agents 355’), L(dy G(g( (coll(ret i (rr(c(des de Bulg(ri, ‘L( c(s( de Gucci’) i Juli( Roberts (robins i di()(nts de *red Jo(illier, ‘Pretty +o)(n’) captar fons per a una fundació a favor de l’educació infantil.

Al thriller d’espies Agents 355 el quintet d’estrelles – Jessica Chastain, Diane Kruger, Penélope Cruz, Lupita Nyong'o i Bingbing Fan– hi lluen magnífique­s joies. La proveïdora és Piaget, amb una llarga relació amb Hollywood, des d’Elizabeth Taylor fins a Roger Moore. La peça més exquisida és el Sunny Side of Life, que llueix Diane Kruger i que costa 731.000 euros. Igual que Patrizia Reggiani (instigador­a de l’assassinat de Maurizio Gucci), Lady Gaga porta a La casa Gucci diverses peces d’alta joieria de Bulgari. La més cara és de la col·lecció Le Magnifiche i llueix 11 robins sang de colomí, un dels colors més apreciats en aquesta gemma, i 77 brillants. Està valorada en gairebé 594.000 euros.

I si algú pot pagar el collaret que Edward Lewis regala a Vivien a Pretty woman, amb 23 robins envoltats de diamants, Fred Joaillier l’ha reeditat amb un lleuger redisseny. Tot i que el preu és sota demanda, Quensmith el situa en 534.456 euros. ●

Després de més d’una dècada de batalla administra­tiva, política i familiar avui per fi s’inaugura a Chipiona el Centre d’Interpreta­ció Rocío Jurado, espai que retrà homenatge a la cantant morta el 2006. El camí per a l’obertura del projecte no ha estat gens fàcil, com tampoc no ho serà l’acte d’aquesta tarda marcat per la pugna intensa que manté la filla i hereva universal de la intèrpret, Rocío Carrasco, amb la família mediàtica de la seva mare.

La inauguraci­ó del centre tindrà les absències destacades dels germans de Rocío Jurado, Amador i Gloria Mohedano, els seus fills Gloria Camila i José Fernando, i el que va ser el seu marit, José Ortega Cano, principals damnificat­s de la guerra que manté Carrasco amb ells des que va morir La más grande.

La divisió familiar va ser palpable dies abans de la mort de Jurado, i es va intensific­ar després de la lectura del testament, tot i que sembla que el que va significar el punt d’inflexió definitiu va ser l’acostament de la part de la família mediàtica amb l’ex de Carrasco, Antonio David, per tenir relació amb Rocío i David Flores.

Rocío Carrasco va trencar unilateral­ment relacions amb aquesta part de la família, i va apartar el seu oncle Amador Mohedano de les gestions per a l’obertura del museu, que s’allarguen des del 2008. Des d’aleshores, els intents per obrir l’espai han estat constants, però tots acabaven de la mateixa manera: sense notícies del museu.

Per entendre el viacrucis cal capbussar-se també en l’espectre polític de Chipiona, ja que durant tots aquests anys l’Ajuntament ha estat dirigit per quatre partits polítics diferents. Les irregulari­tats primeres amb el partit socialista a l’Ajuntament per una subvenció il·lícita van fer enrere Carrasco, en una trama que va acabar davant la justícia. Durant el mandat del PP, amb Antonio Peña i Isabel Jurado com a alcaldes, es van acostar posicions, però no va ser fins al 2019, amb l’actual alcalde, Luis Mario Aparcero (que ha declinat fer declaracio­ns per a aquest mitjà) que s’ha firmat el conveni definitiu, no sense polèmica. I és que els partits de l’oposició, PP i Ciutadans, van denunciar irregulari­tats en un ple al maig.

“L’alcalde no va convocar cap junta de portaveus ni comissió informativ­a sobre el tema, va portar al ple el punt per urgència i sense ser a l’ordre del dia, i amb la petició de modificaci­ó econòmica del contracte”, assegura per a La Vanguardia la regidora Isabel Jurado (PP). Rocío Carrasco percebrà 60.000 euros a l’any per l’obertura de l’espai, el doble del previst quan es va firmar el conveni per obrir el 2020. A l’oposició, consideren també que l’alcalde hauria de ser mediador de la família, i denuncien el seu clar posicionam­ent amb Rocío Carrasco. Després de la inauguraci­ó oficial d’avui, el Centre d’Interpreta­ció Rocío Jurado obrirà les portes al públic general a partir de dijous que ve. ●

La inauguraci­ó està marcada per la batalla que Carrasco manté amb la seva família mediàtica

 ?? XavierrAe on  Ai     r í ?? Rocío Carrasco i el seu marit, Fidel Albiac, han portat totes les negociacio­ns del museu
XavierrAe on Ai r í Rocío Carrasco i el seu marit, Fidel Albiac, han portat totes les negociacio­ns del museu
 ?? ??
 ?? ?? Excepciona­ls
Excepciona­ls
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain