La Vanguardia (Català-1ª edició)

La cancel·lació del Beach Festival fa témer possibles desordres públics

Sant Adrià, el promotor i els Bombers es fan retrets per l’anul·lació de l’esdevenime­nt

- Leonor Mayor Ortega

Els fans de Marshmello, Armin van Buuren, Brian Cross, Don Diablo o Morten estaven esperant amb candeletes que arribés aquest dissabte al vespre. El Barcelona Beach Festival havia de reunir el més granat dels dj mundials al costat de la platja de Sant Adrià de Besòs. Hi ha fam de música electrònic­a. El coronaviru­s ha deixat els aficionats orfes dels seus ritmes preferits durant dos anys.

L’última edició del Barcelona Beach Festival es va celebrar el 2019. Després la pandèmia va obligar a penjar el cartell de tancat. Aquest any el promotor, Live Nation, ja ho tenia tot preparat per la tornada. Però l’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs va denegar ahir la llicència. Una complicada trama burocràtic­a s’ha posat enmig del camí de l’esdevenime­nt i, si no hi ha una solució d’última hora, el festival tampoc no se celebrarà el 2022.

L’alcaldessa de Sant Adrià de Besòs, Filo Cañete, explica que Live Nation “no va enviar la documentac­ió completa fins al 22 de juny” i que “aquell mateix dia l’Ajuntament va remetre tota la informació als Bombers de la Generalita­t perquè tramitessi­n un informe”, per assenyalar que al recinte del certamen no hi ha perill d’incendi.

“Aquest informe és preceptiu i vinculant. Autoritzar la celebració del festival sense tenir-lo seria un risc immens, perquè es concediria la llicència sense garanties que es pot afrontar un hipotètic incendi i això podria derivar en responsabi­litats penals”, afegeix Cañete, després de subratllar que “el que és important és la seguretat”.

Però la Generalita­t no és del mateix parer. Fonts d’Interior, de qui depenen els Bombers, asseguren que Live Nation “va aportar tota la documentac­ió al febrer” i culpen l’alcaldessa de Sant Adrià de Besòs d’haver enviat els papers el dia de la revetlla de Sant Joan, “que és el dia de l’any que els bombers tenen més feina”. Segons les mateixes fonts –que creuen que darrere de la decisió de Cañete “s’amaga una estratègia electorali­sta”–, “l’informe no es pot elaborar perquè la documentac­ió ha arribat fora del termini legal per fer-ho”.

El director general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments, Joan Delort, va assegurar ahir que l’Ajuntament pot concedir la llicència fins i tot si li falta l’informe, ja que les condicions del recinte no han canviat respecte als anys anteriors. Però Cañete no cedirà: “No hi haurà llicència sense l’informe dels Bombers, perquè ni jo ni els tècnics de l’Ajuntament no podem arriscar-nos a firmar-la”.

Pino Sagliocco, director del Barcelona Beach Festival i president de la promotora Live Nation a Espanya, no amaga la seva “sorpresa”. “Vam lliurar tota la documentac­ió al gener. El 16 de juny vam demanar a l’Ajuntament si necessitav­en alguna cosa més. El 22 de juny ens van demanar dos números de telèfon de l’organitzac­ió. Tot això és un gran problema burocràtic i no perdo l’esperança que se solucioni, perquè el públic en té moltes ganes i il·lusió, i hi ha gent que ve de l’estranger per a aquest festival”, afirma.

Live Nation ha venut unes 25.000 entrades per al festival. Ahir continuava despatxant tiquets i mantenia els contractes amb els dj, que ja són a Barcelona. Sagliocco assegura que tornarà els diners si al final el festival no se celebra, però també planteja que, si això arriba a passar, “es podria obrir un escenari judicial i fins i tot una querella”.

Tres versions d’un caos burocràtic que ha provocat la cancel·lació del festival de música electrònic­a. Però Cañete, Interior i Sagliocco coincideix­en en una cosa: si l’esdevenime­nt no se celebra, hi poden haver aldarulls.

L’alcaldessa de Sant Adrià de Besòs es va posar ahir en contacte amb els Mossos, el port de Barcelona i la Guàrdia Urbana de la capital catalana per exposar-los la situació, perquè “hi poden haver desordres púbics i la policia local de Sant Adrià no té capacitat per afrontar-los, ni encara que hi destinés tots els seus agents”.

Des d’Interior asseguren que “anul·lar un festival d’aquestes caracterís­tiques només 24 hores abans de celebrar-se pot provocar un problema d’ordre públic”. I el promotor reconeix que “hi ha molta gent enfadada, perquè no entén què està passant”.

L’estira-i-arronsa entre les administra­cions pot continuar al llarg del dia d’avui. Ahir a la nit la cancel·lació de Barcelona Beach Festival semblava un fet, però l’escenari ja s’ha muntat, els artistes estan preparats per trepitjar-lo i els espectador­s continuave­n comprant entrades. O l’Ajuntament cedeix i dona la llicència sense informe d’incendis. O Interior accepta redactar l’informe controvert­it. O, per tercer any consecutiu, el festival no se celebrarà. ●

L’alcaldessa de Sant Adrià rebutja donar la llicència sense l’informe dels Bombers perquè “és preceptiu”

Live Nation no descarta un escenari judicial i fins i tot una querella” si el festival no s’arriba a celebrar

 ?? Àlex  arcia ?? Una imatge d’ahir del recinte on s’havia de celebrar el Barcelona Beach Festival
Àlex arcia Una imatge d’ahir del recinte on s’havia de celebrar el Barcelona Beach Festival

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain