La Vanguardia (Català-1ª edició)

Cantant, inaugura avui el Festival de la Porta Ferrada

Marisa Monte

- - 1 2 3 - 4 5 627 ar e na

Per aixecar el teló de la 60a edició del Festival de la Porta Ferrada de Sant Feliu de Guíxols, la cantant i compositor­a brasilera Marisa Monte protagonit­za avui el concert inaugural (Espai Port, 22 h). Acompanyad­a de la seva banda, centrarà bona part del seu repertori en les cançons del seu últim àlbum Portas.

L’any passat va fer un nou disc després de pràcticame­nt una dècada sense publicar res sota el seu nom. Com va ser això?

Quan vaig acabar l’última gira, vaig fer un àlbum en directe i un DVD. Després vaig participar en el que podríem qualificar com a projectes col·laboratius amb diversos artistes interessan­ts, són diàlegs de què realment en gaudeixo, però que durant les meves gires no puc fer per una simple qüestió de falta de temps. Vaig donar forma al projecte Samba Noize a la Brooklyn Academy of Music de Nova York; vaig fer una gira nacional amb Paulinho da Viola; un àlbum encara inèdit, una gira internacio­nal i un disc en directe amb els Tribalista­s. Ja tenia el repertori enllestit i estava a punt d’entrar a l’estudi d’enregistra­ment quan va arribar la pandèmia i ens va castigar a tots. I és que després d’aquella fase de col·laboracion­s vaig saber que era el moment de tornar a mi, per dir-ho així, ja que em faltava la meva expressió en solitari.

Creu que aquestes cançons, ara després de la covid, tenen un efecte terapèutic sobre els qui les escolten? Comparteix­o tots els sentiments d’incertesa, angoixa i por d’aquest moment tràgic que estem vivint, però a través de l’art he volgut oferir una resistènci­a poètica, creativa i amorosa. Em fa feliç contribuir a fer que les persones tinguin una existència superior a través de l’exploració de l’imaginari. I m’agrada que la meva música sigui com una evasió en aquests temps tan incerts.

Abans parlava de Tribalista­s, el seu projecte amb Arnaldo Antunes i Carlinhos Brown. Té bona salut?

Som tres artistes amb carreres independen­ts i no veiem Tribalista­s com a grup, sinó com a projecte col·lectiu. Vam fer el nostre primer àlbum el 2001 i continuem sent amics i companys. No hem parat mai amb aquesta relació. Vam fer un segon disc del nostre projecte el 2018 i continuem sent tres artistes que es van aplegar per fer realitat aquesta idea sense ser mai considerat­s com una banda.

Com són els concerts d’aquesta gira europea?

En aquesta gira tinc un equip de somni i músics amb experiènci­a com a productors, que saben escoltar-se i servir al conjunt. Dadi, Pupillo, Davi Moraes, Pretinho da Serrinha, Chico Brown, Antônio Neves, Eduardo Santanna i Lessa són virtuosos, sensibles, inspirats, estimen el que fan i es dediquen en cos i ànima a la música. Agraeixo a cadascun la seva companyia en el camí per intercanvi­ar, sumar i aprendre amb ells. El seu so nodreix i inspira el meu cant. D’altra banda, tinc un repertori molt ampli, després de tants discos, i sempre miro de rotar les cançons. Hi ha molts èxits, cançons que tothom coneix, d’alguna manera es mouen de forma natural en el repertori al llarg dels anys. També és una elecció molt intuïtiva que té a veure amb l’equilibri de les cançons que dialoguen amb el moment i amb els altres. ●

Estrena L’artista presenta en aquesta gira temes del seu últim disc, ‘Portas’, aparegut el 2021

 ?? a riCi! "a#$a#a % Ge$$& ?? La cantant brasilera durant un concert a São Paulo el 2019
a riCi! "a#$a#a % Ge$$& La cantant brasilera durant un concert a São Paulo el 2019

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain