La Vanguardia (Català-1ª edició)

Conservado­risme en estat pur

Accept, Dropkick Murphys, Nightwish i Avantasia van protagonit­zar l’obertura del Rock Fest

- ar e na

Un festival de rock dur en la tercera dècada del XXI és una trobada de gent gran que està en pau amb la seva panxa i que accepta amb resignada alegria el deterioram­ent generalitz­at del seu estat físic. O el que és el mateix, un lloc on les persones són conservado­rament felices. A més, ser retrògrad és l’única manera de ser un revolucion­ari de debò. Només hi ha una manera efectiva de practicar la subversió: viure d’esquena a la novetat en un món que camina amb la llengua fora perseguint cada minut una nova tendència. Potser per això Roger Scruton, far intel·lectual i filosòfic del conservado­risme, que menyspreav­a la música moderna, es permetia una excepció amb el metal. Fonament i durabilita­t: música.

El Rock Fest postpandèm­ic ha tornat a Santako després de dos anys d’aturada. Un parèntesi massa llarg per a aquesta gent d’edat avançada per a qui cada dia compta. Per tant, hi havia ganes de posarse la samarreta negra i aixecar els braços per dibuixar banyams en l’aire i cantar els himnes més coneguts de cada grup que aparegués en escena.

Accept va ser el primer plat amb gust del certamen. El somriure i la guitarra de Wolf Hoffmann són un accelerado­r de partícules i a partir d’aleshores la nit va començar a créixer. Els bostonians Dropkick Murphys van convertir Can Zam en un country side irlandès combatiu i amb consciènci­a de classe. Els finesos Nightwish, amb la poderosa veu de Floor Jansen, van destapar les essències del metal simfònic i van preparar el terreny per a Avantasia, la banda de virtuosos de la música a les ordres de Tobias Sammet.

Avantasia es va apuntar al cartell del Rock Fest a última hora en substituci­ó de Manowar, que se’n va esborrar sorprenent­ment i de males maneres per desavinenc­es amb els promotors. I ja als primers minuts del xou de Sammet va quedar clar que no hi hauria ningú que trobés a faltar els nord-americans. Avantasia va donar el que la gent esperava durant més de dues hores: tot. Només que les deficiènci­es del so –greus– van impedir que es pogués gaudir del concert com calia. Costa d’entendre que a hores d’ara continuï sent tan difícil ga

Avantasia es va apuntar al cartell a última hora en substituci­ó de Manowar, que se’n va esborrar de sorpresa

rantir un mínim de qualitat a allò que al capdavall és l’única cosa fonamental si parlem de música: que se senti de manera decent.

Tot i així, va prevaler l’imperi de la voluntat, que era passar-s’ho pipa després de dues edicions d’apagada. Els anys, i n’hi havia molts d’acumulats a la pista, si ensenyen alguna cosa, és a prioritzar. I el més important a Can Zam era tornar a trobar-se i participar de la litúrgia de sempre, que els que practiquem aquesta religió ens la sabem de memòria des que la vam aprendre gairebé de nens. Tradiciona­lisme en estat pur. Oh, yeah! ●

 ?? Àlex GarCia ?? Un moment de l’actuació d’Avantasia
Àlex GarCia Un moment de l’actuació d’Avantasia
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain