La Vanguardia (Català-1ª edició)

TOMBA I TOMBA “Però quin sagal!” A través d’‘El campeón mundial de 17 años’, Jaime Alguersuar­i expressa la seva devoció per Pedro Acosta

- Sergio Heredia

Vostè pertany al 99,9% dels pares d’esportiste­s que no aconseguir­an el somni de convertir-se en un esportista d’elit.

Tu hijo puede ser un crack,

Jaime Alguersuar­i

–L’èpica, l’èpica! –insisteix Jaime Alguersuar­i (72).

Li agrada aquesta paraula, en general li agraden molt les paraules (al seu dia havia estat als comandamen­ts d’un conglomera­t de revistes esportives, amb Solo Motocoma eix), i per això en repeteix unes quantes: –Èpica –diu. I també diu: –Sagal. I amb la barreja de totes dues, em descriu al seu nou mite, l’èpic sagal Pedro Acosta.

Pedro Acosta és murcià, de Mazarrón, té 18 anys i ara mateix una cama trencada i un títol mundial de motociclis­me, el de Moto 3 que havia guanyat el 2021, quan tenia 17 anys.

Pedro Acosta també té un retrat de 183 pàgines: Pedro Acosta, el campeón mundial de 17 años (RBA), el llibre que Jaime Alguersuar­i li ha dedicat.

–Mai, mai, mai no he vist ningú com Pedro Acosta –em diu.

M’he assegut a conversar amb Jaime Alguersuar­i a casa seva. Els finestrals s’estenen sobre Barcelona. Em sento un falcó quan observa la ciutat des de dalt. Penso en això mentre Alguersuar­i és fotografia­t per César Rangel a cavall de la seva Ossa monobuc del 1968, exposada al rebedor. jaime

Pedro Acosta, el campeón mundial de 17 años

(Acosta s’havia muntat a aquesta mateixa Ossa per a la portada del llibre)

És ben d’hora al matí i l’amfitrió m’ofereix truita de patates, pa torrat i un cafè. En aquesta mateixa taula, em diu, s’han assegut Crivillé, Checa, Sete Gibernau, Sito Pons o Aspar, i a la sobretaula tots s’han dedicat a compondre versos i a rimar. M’ho demostra amb un vídeo.

Cert, els pilots fan rimes!

–Som els últims de les Filipines! –vocifera Alguersuar­i, i defensa el paper de la premsa en paper, i el del llibre en paper–. Som uns herois del segle XX!

I per això li agrada escriure llibres: els escriu a partir de dictar-los a un escrivent, escriu mentre parla, i així sona el llibre, com si l’autor ens estigués parlant.

En un d’aquests llibres ens parlava del seu fill: Tu hijo puede ser un crack (Planeta), a les llibreries el 2012, en què revisionav­a la carrera de Jaume Alguersuar­i, expilot d’F-1, avui reconverti­t en Squire, dj i creador musical.

Fins aquí: no hem vingut a parlar del fill, sinó del mite Pedro Acosta, el sagal de Mazarrón. (...)

–Què té Acosta que no tinguin els altres?

Jaime Alguersuar­i es fa enrere, creua les mans darrera del clatell, agafa aire.

–Què té...? –respon preguntant, a la gallega–: jo el vaig descobrir l’any passat. Havien passat vuit anys des que Márquez guanyava el seu primer Mundial de MotoGP al primer intent. Tenia vint anys.

–I...?

–Llavors, la majoria de periodiste­s espanyols eren rossistes entregats. Valentino Rossi els embadalia. Rossi es deixava tocar, es deixava estimar. Márquez va arribar, va posar la mà al pit de Rossi i el va fer fora con

Barcelona 72 anys Motociclis­me Va ser campió d’Europa i d’Espanya

Publica ‘Pedro Acosta’ (RBA)

ltra la paret, i als periodiste­s no els va agradar, i això que era de casa seva!

–I...?

–Està passant el mateix amb Pedro Acosta. Fixi’s, a la seva primera cursa amb Moto 3, de nit a Qatar, acabava segon. És cert: va quedar segon. Però tenia 16 anys i acabava d’arribar. Llavors, em vaig dir: “Què ve ara?”. I vaig veure que venia un campió del món. A la segona cursa, també a Qatar, hi va anar i va guanyar. I vaig vaticinar que seria campió del món aquell mateix any. I es va embolicar la cosa.

–Per què?

–Van dir que això no ho havia fet ningú en el seu debut. I jo hi vaig insistir. I sí, quan va acabar la temporada va ser el campió del món de Moto 3.

“Pedro Acosta em va dir: ‘No em vull quedar a Moto 3, aquí la moto no corre, necessites un cul per avançar’”

–I llavors?

–Llavors vaig anar a conèixer-lo a Mazarrón, a ell i a la seva família, pescadors en un vaixell de 23 m. L’avi es deia Pedro, i el pare, també. I recorrent aquell desert de terra em sentia en un territori imaginari, com en una pel·lícula de Tarantino, i mentre parlava amb ells, en la meva ment ja estava escrivint el llibre. Sap què em va dir el sagal llavors?

–...?

–Em va dir: “Jaime, jo no em vull quedar a Moto 3. Aquí la moto no corre, no accelera, i vas d’un cul a un altre per avançar. Jo vull ser el millor quan els altres es caguen en una frenada, quan veuen sant Pere i jo no”.

(Aquest any Acosta ja està a Moto 2).

 ?? Sasar Rangel ?? Jaime Alguersuar­i damunt la seva Ossa del 1968 ensenyant el seu llibre,
Sasar Rangel Jaime Alguersuar­i damunt la seva Ossa del 1968 ensenyant el seu llibre,
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain