La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’acord entre els autònoms i la Seguretat Social pateix un altre retard

CC.OO. dona el vistiplau, però la resta d’organitzac­ions demanen més concreció

- Pil r Blázquez

Contra tot pronòstic, l’última setmana ha acabat sense que hagi estat possible tancar l’acord entre les organitzac­ions sindicals representa­tives dels autònoms i la Seguretat Social.

A primera hora d’ahir, el secretari general de CC.OO, Unai Sordo, va assegurar en declaracio­ns als mitjans de comunicaci­ó que el sindicat estava en disposició “de tancar immediatam­ent” un acord sobre les cotitzacio­ns del règim d’autònoms a la Seguretat Social. La sensació era compartida a l’altre costat de la taula de negociació.

Però la va refredar ràpidament Lorenzo Amor, el president de l’Associació de Treballado­rs Autònoms (ATA). “Si dilluns deia que hi havia proximitat en un principi d’acord, encara que estigués agafat amb fils, avui (per ahir) dic que aquest acord està agafat amb agulles. Estem a divendres i no tenim el text que el Govern espanyol vol portar dimarts al Consell de Ministres”, assegurava.

L’ATA, la CEOE i la Cepyme han convocat els seus respectius comitès executius dilluns per sotmetre a la seva considerac­ió la proposta del Govern central, però “sense text no hi ha acord”, va insistir Amor. És la mateixa posició que defensen des de la Uatae.

La veritat és que, segons diverses fonts de la negociació consultade­s per aquest diari, “encara falta molta precisió a l’acord”. L’equip del ministre de Migracions i Seguretat Social, José Luis Escrivá, va presentar dimarts una proposta en què s’ampliaven a 15 els trams en què els autònoms podran cotitzar al llarg dels pròximstre­s anys. La nova proposta rebaixava les quotes per als autònoms amb ingressos inferiors a 1.300 euros, i de fins a 767 euros el 2025 per als que reportin ingressos inferiors a 670 euros, i ampliava trams al costat més alt de la taula d’ingressos.

La proposta va convèncer totes les parts i les posicions es van acostar per tancar l’acord.

Des de llavors, el nus gordià de les negociacio­ns és en la definició del que passarà partir del 2025. Com anirà evoluciona­nt el sistema de cotització a partir d’aquell any? D’una banda, organitzac­ions com la Uatae i la UPTA reclamen una rebaixa de quotes més gran per als treballado­rs amb ingressos més baixos. Però sobretot queda definir com es calcularà en el futur (abans de nou anys, segons el compromís adquirit pels negociador­s) la base de cotització dels ingressos amb què s’aplicaran les quotes a pagar pels autònoms. Organitzac­ions com l’ATA insisteixe­n que només s’incloguin els ingressos de l’autònom que estiguin directamen­t relacionat­s amb l’activitat.

L’objectiu d’aquesta reforma és que quan quedi conclosa els autònoms abonin a la Seguretat Social una quota directamen­t proporcion­al als seus ingressos reals, com ho fan habitualme­nt els treballado­rs per compte d’altri. El problema és que des del Ministeri d’Hisenda necessiten definir els canals d’informació que els assegurin la capacitat per definir la quantitat exacta d’aquests ingressos i així poder calcular la quota de la manera més exacta possible. La redacció actual d’aquest punt proposada pel ministeri només sembla que convenç a CC.OO.

Les altres qüestions pendents de perfilar, tot i que en principi menys difícils, són les relatives a la protecció social dels treballado­rs autònoms i la seva progressiv­a equiparaci­ó de què gaudeixen els treballado­rs per compte d’altri, com ara els subsidis de cessament d’activitat, entre altres exemples. ●

La definició de la base de cotització per ingressos reals és un dels punts que allunyen l’acord

 ?? EUROPA PRESS / EP ?? Lorenzo Amor, president de l’ATA, l’organitzac­ió més crítica amb el Ministeri de Seguretat Social
EUROPA PRESS / EP Lorenzo Amor, president de l’ATA, l’organitzac­ió més crítica amb el Ministeri de Seguretat Social

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain