La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’escassetat de cotxes per llogar enfonsa les matriculac­ions fins al juny

Les vendes baixen un 11% el primer semestre i empitjoren les previsions

- Dolors Álvarez

Pocs cotxes, preus alts. Així ha començat l’estiu a les zones turístique­s i això es reflecteix també en les xifres de matriculac­ions. El conjunt del mercat va baixar un 7,78% al juny (89.252 unitats) i durant el semestre acumula una caiguda d’un 10,7%, fins a 407.757 unitats.

Les empreses dedicades al lloguer de vehicles van comprar al juny 16.601 vehicles, un 43% menys que durant el mateix període de l’any passat. I el conjunt del semestre s’ha desplomat un 48,3%, fins a 59.035 vehicles.

La caiguda s’explica per les retallades en els lliurament­s de vehicles que estan aplicant els fabricants des que va començar la crisi dels semiconduc­tors, que ha obligat a suspendre produccion­s a tot el món. Aquest any coincideix, a més, amb una demanda més gran de vehicles per llogar a causa de la forta recuperaci­ó del turisme després dels anys de la pandèmia.

Les vendes a particular­s evolucione­n de manera força estable (van baixar al juny i pugen un lleu 1,2% durant el semestre). Igual que les destinades a empreses que no es dediquen al lloguer (milloren un 18,4% al juny, però baixen un 2,3% durant el semestre). La gran punxada s’està produint a les empreses de lloguer de cotxes.

Després de les últimes dades, les organitzac­ions del sector n’empitjoren les previsions per a l’exercici. “El mercat continua sense estabilitz­ar-se”, va destacar Aránzazu Mur, directora de l’àrea d’economia i logística de l’Anfac, que va afegir que la incertesa econòmica i la crisi dels microxips condicione­n la producció a Europa i a Espanya.

“Tenint en compte aquest context i la tendència acumulada durant el primer semestre, les previsions indiquen que l’any tancarà amb uns 800.000 turismes venuts. Una xifra inferior a la de l’any passat i molt lluny del ritme natural del mercat nacional, sobre els 1,3 milions de matriculac­ions anuals”, va explicar Mur.

FONTS:

El director de Comunicaci­ó de Faconauto, Raúl Morales, va dir que el mercat és lluny de les xifres del 2019 i que les dades del primer semestre “tampoc no són un bon fonament per afrontar la segona meitat de l’any”. “Som molt lluny de les xifres del 2019 i s’està cronifican­t un mercat insuficien­t per propiciar una recuperaci­ó real del sector”, va advertir Morales, que va vaticinar un empitjoram­ent de la situació durant el segon semestre pels efectes de la inflació.

Tania Puche, de l’associació de venedors Ganvam, va destacar sobretot que l’escassetat de vehicles per atendre la demanda de les empreses llogateres, juntament amb la baixada al juny de les vendes a particular­s, “continua frenant el mercat”.

A finals del semestre, el mercat espanyol continuava dominat pels models de gasolina, que represente­n un 42,8% de les vendes, contra un 17,7% del dièsel i un 39,5% dels vehicles de les anomenades tecnologie­s alternativ­es, entre les quals hi ha els elèctrics.

Les vendes de vehicles elèctrics han augmentat un 53,08% des que va començar l’any, amb un total de 16.741 unitats i amb el Tesla Model 3 com a líder. Tot i això, el director general de l’Anfac, José López-Tafall, va afirmar que el mercat elèctric creix a un ritme “molt lent”, cosa que suposa que no s’arribarà a l’objectiu de 120.000 turismes elèctrics aquest any.

Toyota és la marca més venuda a Espanya al juny i durant el semestre, mentre que el Hyundai Tucson va ser el líder del mercat. Després de Toyota, durant els sis primers mesos de l’any, les marques més venudes van ser Volkswagen, Peugeot, Kia, Hyundai i Seat (vegeu-ne el gràfic adjunt) ●

L’Anfac admet que enguany no s’arribarà a l’objectiu de vendre 120.000 turismes elèctrics

 ?? Anfac, Faconauto i Ganvam A. Pérez Meca / EP ?? L’augment de preus, un altre element d’incertesa
Anfac, Faconauto i Ganvam A. Pérez Meca / EP L’augment de preus, un altre element d’incertesa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain