La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les vagues a Ryanair i EasyJet compliquen l’operació sortida

La protesta dels tripulants de cabina provoca retards en desenes de vols

- U ist nEsimeetr

La convocatòr­ia de vaga dels tripulants de cabina de Ryanair i Easyjet a Espanya ha tingut un impacte més baix del que s’esperava pels convocants, els sindicats USO i Sitcpla. Però tot i així, centenars de passatgers van patir ahir problemes per arribar o sortir del país amb avió en la gran operació de vacances del juliol. Amb la quantitat de vols programats a la xarxa d’Aena –24.600 entre divendres i dilluns–, qualsevol incidència afecta un nombre considerab­le de viatgers, en un moment crític per al sector aeri.

A l’aeroport del Prat, un dels més afectats divendres per l’aturada, es van cancel·lar quatre vols, i uns altres 56 amb origen o destinació a Barcelona van patir retards. El Prat tenia programade­s ahir 924 operacions, mentre que entre avui i dilluns hi ha previstos 3.531 vols, incloent-hi sortides i arribades.

Els retards van superar a vegades les tres hores, segons els sindicats, i alguns passatgers amb el vol cancel·lat es queixaven que l’aerolínia no els havia avisat de la situació. Quan van arribar a l’aeroport, van trobar el seu vol cancel·lat. Ryanair va concentrar la majoria de les incidèncie­s a Barcelona, amb 42 vols endarrerit­s (16 de sortida i 26 d’arribada), mentre que a EasyJet es van registrar 14 demores (8 de sortida i 6 d’arribada).

En total, la vaga va provocar a Espanya sis cancel·lacions i 277 retards a Ryanair, mentre que Easyjet va haver de suspendre nou vols i endarrerir-ne uns altres 54, van indicar USO i Sitcpla. En el cas de la companyia de baix cost irlandesa, es tractava de la cinquena jornada de vaga, mentre que la britànica vivia el seu primer dia de protestes de les nou programade­s per a aquest mes. Les aturades continuara­n aquest cap de setmana. En els dos casos, els treballado­rs reclamen millores de sou i de les condicions laborals, mentre que les aerolínies lamenten la “falta de voluntat” dels sindicats convocants per arribar a acords.

Sigui com sigui, les relacions entre les dues parts en aquests moments estan trencades, amb acusacions creuades de boicots i incomplime­nts legals. Els sindicats van tornar a assenyalar ahir Ryanair després d’assegurar que la companyia considera serveis mínims un 100% dels vols i, per tant, “impedeix el dret de vaga dels treballado­rs”. Des d’EasyJet, van assegurar estar “decebuts”

Les aturades continuen aquest cap de setmana a Espanya; als aeroports de Londres i París hi ha cancel·lacions

amb aquesta acció “en un moment crític per a la indústria, especialme­nt perquè estem avançant considerab­lement en les negociacio­ns cap a un nou conveni col·lectiu, i esperem que USO torni a negociar”. “Ens agradaria continuar el diàleg constructi­u amb ells”, van afegir, alhora que van negar haver hagut de cancel·lar cap vol.

La situació al sector aeri és convulsa, perquè a la conflictiv­itat social s’han afegit problemes de personal i gestió en aeroports importants, com ara el d’Heathrow, Gatwick, Amsterdam o Charles de Gaulle. I en una indústria en xarxa com és l’aèria, els problemes d’un aeroport impacten en la resta. Ahir mateix, hi va haver cancel·lacions de desenes de vols a Londres i París per protestes i saturació de les pistes –no tenen treballado­rs per absorbir tota la demanda–.

En aquest sentit, l’Associació espanyola d’Usuaris, Empresaris i Profession­als del Transport Aeri va exigir ahir al Govern central que impedeixi per llei la possibilit­at de convocar vagues “en dates assenyalad­es com ara les triades pels tripulants de cabina de Ryanair”, que afecten “l’interès general i el turisme en particular”. ●

 ?? Mca EadrciB ?? Passatgers de Ryanair ahir al Prat
Mca EadrciB Passatgers de Ryanair ahir al Prat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain