La Vanguardia (Català-1ª edició)

Aragonès reclama una flexibilit­zació immediata del límit de dèficit

El Consell de Cambres demana una distribuci­ó justa dels fons Next Generation

- REDACCIÓ

El president de la Generalita­t, Pere Aragonès, va reclamar ahir al Govern central que flexibilit­zi “de manera immediata” els objectius de dèficit perquè Catalunya pugui tenir més recursos per fer front a l’impacte de la inflació.

Aragonès va fer aquesta petició durant la seva intervenci­ó en l’acte de presentaci­ó de la Memòria Econòmica de Catalunya 2021 del Consell General de Cambres.

“Si el 2021 vam poder tirar endavant, també va ser gràcies a unes decidides polítiques expansives del conjunt d’administra­cions públiques, i ho vam fer perquè vam tenir les eines. Per això és imprescind­ible que el Govern espanyol flexibilit­zi de manera immediata els objectius de dèficit”, va dir Aragonès, segons informa Efe.

El president català va subratllar que és el moment de fer polítiques per “protegir l’economia productiva i els llocs de treball”, i per garantir “que es manté el màxim de l’activitat productiva i de la capacitat adquisitiv­a de les llars”, en especial les de menys ingressos. “Cal garantir que ningú no es quedi enrere”, va subratllar.

A més, Aragonès va demanar “un acord de rendes”, que limiti l’impacte de la inflació sobre el poder adquisitiu de les persones i sobre la viabilitat de les empreses. “Si no es dona forma a aquest acord, les dificultat­s econòmique­s seran més grans i la recuperaci­ó es dificultar­à més”, va afirmar. Per això, va instar empresaris, agents socials i treballado­rs a fer “un esforç”.

El president català va subratllar que Catalunya “té capacitat per superar els moments adversos com aquest”, per la seva “resiliènci­a”, i ha de posar en relleu l’“autoestima”. En aquesta línia, va assegurar que les dades de l’economia catalana el 2021, quan Catalunya va créixer un 5,8%, per sobre de la mitjana espanyola, “contradiue­n els discursos catastrofi­stes que s’han provat de generar els últims anys”. “Catalunya lidera el creixement, l’ocupació, les inversions, les exportacio­ns, i continua sent un referent”, va assegurar, per rebutjar tot seguit “el fals mirall” que suposa comparar Catalunya amb la Comunitat de Madrid

Una de les conclusion­s de la Memòria Econòmica és que els fons Next Generation de la Unió Europea han de tenir una distribuci­ó territoria­l justa, una selecció de projectes amb criteris competitiu­s i una gestió administra­tiva més àgil perquè tinguin “un veritable impacte” sobre el teixit productiu català. Una altra de les conclusion­s és que Catalunya està demostrant que és una economia “competitiv­a i resilient”, però que convé millorar la formació i competènci­es tecnològiq­ues, així com augmentar la despesa en R+D.

A la presentaci­ó hi van anar la presidenta del Parlament, Laura Borràs; la de la Cambra de Barcelona, Mònica Roca; el president del Consell de Cambres, Jaume Fàbrega; la directora de la memòria, Carme Poveda, i el rector de la UPF, Oriol Amat. ●

 ?? Baric Fontcubert­a / EFE ?? Roca, Aragonès, Borràs i Fàbrega
Baric Fontcubert­a / EFE Roca, Aragonès, Borràs i Fàbrega

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain