La Vanguardia (Català-1ª edició)

Créixer sobre les onades

Eldine Patologia, laboratori de Tarragona de referència per a les proves covid, ha doblat la plantilla i la facturació amb la pandèmia

- 5steve Gir lt a

mb la declaració de l’estat d’emergència, ja fa més de dos anys, Eldine Patologia, un laboratori familiar, va haver d’enviar els seus empleats a casa. Per poc temps. La resposta va ser ràpida. Van signar un crèdit ICO de 200.000 euros, amb una facturació d’un milió d’euros, poques hores després que el Govern espanyol obrís la possibilit­at de fer-ho.

“Vam apostar des del primer moment per una prova PCR que fos ràpida; en cas contrari, no tenia sentit”, raona la doctora Àngels Fortuño, fundadora i propietàri­a d’Eldine Patologia. La seva aposta era comprar tecnologia i teixir aliances. El laboratori és de referència a Tarragona, Lleida, Saragossa, Osca i Terol.

La facturació va arribar l’any passat als 2,2 milions, el doble que abans de la pandèmia. “El creixement ens ha fet més forts”, destaca Fortuño. Amb gran vocació de servei, també s’ha convertit en el laboratori de referència covid per a la petroquími­ca i el port de Tarragona, Port Aventura o Ikea.

Com a laboratori d’anatomia patològica, competeixe­n en un sector dominat per les multinacio­nals. La pandèmia els ha disparat, però abans de l’emergència sanitària ja estaven creixent. “Érem un laboratori consolidat, ja estàvem creixent abans”, recorda la doctora Fortuño.

Han aprofitat la seva mida, petita, amb trenta treballado­rs, per adaptar-se als canvis, onada rere onada. “Com a empresa petita sabem quines són les nostres limitacion­s, però també sabem quines són les fortaleses; ser petit et permet ser molt flexible”, argumenta.

Abans de la pandèmia, en aquest laboratori de Tarragona feien unes 700 proves de biologia molecular. L’any passat van arribar a les 22.500 i aquest 2022 preveuen continuar creixent. Els pacients que han de passar pel quiròfan, els viatgers, les empreses i els ciutadans que venen a títol individual per certificar si s’han o no encomanat conformen els quatre grans grups amb què treballen.

La covid ara representa un 30% de l’activitat d’Eldine Patologia. “L’empresa i l’activitat és la mateixa, no hem canviat”, destaca el doctor Lluís Pons, director assistenci­al d’Eldine, figura clau al laboratori. Fortuño, especialis­ta en anatomia patològica, es va quedar sense feina als noranta i va decidir cursar l’MBA (Màster en Direcció i Gestió d’Empreses) de la URV. El 2012 va comprar amb el seu company, el doctor Pons, un històric laboratori de Tortosa, que llavors facturava 200.000 euros.

No s’atreveixen a dir què passarà a partir d’ara, però passi el que passi probableme­nt estaran preparats per respondre i per fer-ho molt aviat. “Algú pot preveure què passarà demà?, planteja Fortuño. ●

L’Institut Català del Sòl ■

(Incasòl) ha venut una parcel·la del Parc de l’Alba, a Cerdanyola del Vallès, a Natura Bissé per 3,3 milions d’euros. L’empresa especialit­zada en cosmètica de luxe, controlada per la família Fisas, ja té una parcel·la just al costat, on té la seu d’investigac­ió, fabricació i comerciali­tzació, i preveu fer servir els nous terrenys per ampliar les instal·lacions. La parcel·la, de 4.923 m2, era propietat del Consorci del Parc de l’Alba, que n’ha encarregat la comerciali­tzació a l’Incasòl. / Redacció

Empresa familiar, amb trenta treballado­rs, s’ha adaptat aviat als continus canvis de la crisi sanitària

El grup compra una parcel·la del Parc de l’Alba a l’Inccasòl per 3,3 milions d’euros

 ?? Xavi   ri ?? La doctora Àngels Fortuño al seu despatx amb el laboratori d’anatomia patològica al darrere
Xavi ri La doctora Àngels Fortuño al seu despatx amb el laboratori d’anatomia patològica al darrere
 ?? Gemma Miralda / ARXIU ?? Verónica Fisas, consellera delegada de Natura Bissé
Gemma Miralda / ARXIU Verónica Fisas, consellera delegada de Natura Bissé

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain