La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ucraïna continua sense disposar d’avions de combat moderns occidental­s

-

plataforma de míssils de més qualitat que els models russos equiparabl­es i que sí que donaran cert avantatge al bàndol ucraïnès, àvid per contrarest­ar la gairebé infinita reserva de munició artillera russa.

Alemanya, per exemple, també s’ha mostrat en certs moments dubitativa i ha postergat tant com ha pogut l’enviament de sistemes antimíssil­s que específica­ment Zelenski va demanar al canceller Olaf Scholz. Alemanya se centra especialme­nt en armament defensiu, tot i això Berlín ha donat llum verda a l’enviament de quatre sistemes de llançacoet­s del tipus Mars II, d’un abast d’uns 80 quilòmetre­s, a més de diverses unitats de l’IRIS-T, el seu millor sistema de defensa antiaèria.

El compromís en línies generals que Occident ha demanat a Ucraïna és que les bateries de míssils modernes entregades com a ajuda no siguin utilitzade­s contra territori rus. Això no vol dir, i ja ha passat en diversos episodis de combat, que les forces de Kíiv facin servir l’arsenal propi per dur a terme atacs sobre blancs en territori rus.

Les donacions més importants d’Occident a Ucraïna han estat fetes pels Estats Units (25.450 milions de dòlars) i, a una gegantina distància, pel Regne Unit (2.530 milions de dòlars). Només per mantenir l’aparell de l’Estat –sense comptar armament–, Kíiv necessita 5.000 milions de dòlars al mes.

Siguin tan abundants com siguin els ajuts internacio­nals, és molt difícil que Ucraïna rebi, com reclama, avions moderns de combat –això ja es va descartar al principi de la guerra–, tret de models procedents de l’antiga URSS que encara tenen països aliats; ni tampoc no disposarà de determinat­s sistemes d’intel·ligència, com els drons Predator o Global Hawk. Hauran de continuar confiant, per tant, que la intel·ligència occidental li passi les coordenade­s que permetin l’elecció de blancs selecciona­ts i rellevants, però que abatin amb les armes que tenen. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain