La Vanguardia (Català-1ª edició)

Borràs rebutja dimitir: “Penso en la dignitat del Parlament”

La dirigent reitera que és innocent i veu “llacunes” en el reglament de la Cambra

- Luis . Gar ía

Per si hi havia algun dubte, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, ahir els va dissipar de cop: “No tinc intenció de fer el pas al costat que se’m demana sense dissimular qui em vol apartar de la vida pública”, va concloure, i per justificar la seva determinac­ió va apel·lar a la “dignitat” del Parlament, a l’“honradesa” amb què diu fer la feina i va dir que és “innocent” i que el reglament del Parlament que la posa entre l’espasa i la paret té “llacunes”.

Borràs va comparèixe­r des de la Cambra catalana per respondre contra els missatges dels partits que, d’una manera o una altra, li reclamen que s’aparti del càrrec després de ser processada per presumptes delictes de prevaricac­ió, frau administra­tiu, falsedat documental i delicte continuat de malversaci­ó de cabals públics quan era la directora de l’Institut de les Lletres Catalanes (ILC), organisme en què hauria fraccionat 18 contractes per afavorir un amic.

La presidenta de Junts és a prop del banc dels acusats i entre qui l’insta a apartar-se del càrrec destaquen els altres partits independen­tistes (ERC i la CUP).

Borràs va replicar-hi públicamen­t. Va rebutjar la dimissió que li exigeixen els partits de la dreta i, fins i tot, En Comú Podem, així com el compliment de l’article 25.4 del reglament de la Cambra que enarboren ERC, la CUP i el PSC. La norma parlamentà­ria estableix que s’han de suspendre els drets i deures dels diputats a qui se’ls obre judici oral per delictes de corrupció, de manera que ni poden cobrar ni poden participar en la vida parlamentà­ria, tot i que sí que poden conservar l’acta de diputat.

Borràs no se sent interpel·lada per aquest precepte i rebutja sotmetre-s’hi. Considera que no se li pot aplicar perquè l’article en qüestió es refereix a la “comissió de delictes”, i ella defensa que és “innocent”.

A Borràs se li va entendre tot quan va “censurar” els que li demanen que se’n vagi per defensar la necessitat de “preservar el prestigi de la institució” i va carregar contra els que “volen aprofitar-se de l’autoritàri­a activitat de la justícia espanyola per apartar-me políticame­nt”.

Precisamen­t, republican­s i anticapita­listes insisteixe­n a respectar la presumpció d’innocència, però demanen a Borràs que pensi en el prestigi de la institució i que no immisceixi un assumpte “particular” a la causa col·lectiva de l’independen­tisme. “És precisamen­t perquè penso en la dignitat del Parlament que considero que no he de dimitir”, va replicar la presidenta.

Borràs també va replicar als socialiste­s, als comuns i al bloc de dretes. El PSC no n’ha reclamat la dimissió, però sí el compliment del reglament que es va aprovar el 2017 gràcies a Junts pel Sí i la CUP. Els comuns, en canvi, exigeixen que dimiteixi i veuen “indecent” que es compari el cas amb els de la “repressió” independen­tista.

Però Borràs renega d’una norma parlamentà­ria que té “llacunes, imprecisio­ns i repeticion­s”, que fins i tot té “problemes d’interpreta­ció”, i que, a més, “viola” el principi de presumpció d’innocència, va argumentar. Alhora, circumscri­u la causa en “una repressió” contra l’independen­tisme: “Aquest cas no hauria arribat mai tan lluny si no fos perquè soc qui soc i pel projecte que represento”, va assegurar.

La qüestió sembla que s’embolicarà i acabarà afectant la relació dels socis del Govern. El secretari general de Junts, Jordi Turull, va mostrar ahir el seu “granític” suport a Borràs i va instar les forces independen­tistes a no caure a la “trampa” d’un Estat que “sabem com les gasta”. ● vu”,

La presidenta del Parlament considera la causa com una més de la “repressió” contra l’independen­tisme

 ?? Ana Jiménez ?? La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ahir a la Cambra
Ana Jiménez La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ahir a la Cambra

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain