La Vanguardia (Català-1ª edició)

Per un front comú contra la inflació

- Adjunt al Director: __ Defensor del lector: __ Redactors en cap: __ Consellers de Direcció:

Pedro Madueño Ramon Aymerich (Internacio­nal), Silvia Angulo (Política), Marga Soler (Opinió), Susana Quadrado (Societat), Ramon Suñé (Viure), David Dusster (Magazine i Gent), Sílvia Colomé (Cultura), Sergio Vila-Sanjuán (Cultura|s), Joan Josep Pallàs (Esports), Elisenda Vallejo (Economia), Celeste López (Redacció Madrid), Mariángel Alcázar (Casa Reial), Ignacio Orovio (A Fons), Fèlix Badia (Fidelitzac­ió), Núria García Arenas (Disseny),

Mariano Fernández (CDO, Estratègia Digital), Pau F. Rodríguez (Xarxes Socials i CMO), Álvaro Mazariegos (SEO), Jordi Canyissà (Operacions) i Salvador Enguix (València) Joel Albarrán Lluís Foix i Josep Maria Sòria

Des de l’Institut d’Estudis Estratègic­s (IEE), el centre de reflexió o think tank impulsat per la patronal catalana Foment del Treball, s’insisteix a fer tot el possible per aconseguir un pacte de rendes a Espanya que redistribu­eixi equitativa­ment els costos derivats de l’elevada inflació actual. Fa pocs dies el president de la institució, Josep Sánchez Llibre, en la mateixa línia, havia plantejat la necessitat d’un pacte de solidarita­t per superar l’impacte de les conseqüènc­ies de la guerra de Putin a Ucraïna.

És evident que hi ha grans dificultat­s per articular un pacte de rendes en la situació actual, ja que les diferèncie­s entre les patronals i els sindicats són molt grans, així com entre les diferents formacions polítiques. Però, malgrat tot, segons afirma l’informe de l’IEE presentat ahir, cal tornar a intentar fer l’esforç. No només és convenient repartir equitativa­ment els costos de l’actual procés inflaciona­ri, sinó que, a més, és una cosa que demanen els ciutadans.

L’experiènci­a recent del que s’ha fet per fer front als problemes derivats de la pandèmia és la millor demostraci­ó dels enormes beneficis que es desprenen per al país quan hi ha sintonia entre patronals i sindicats. Es van pactar ajuts i mecanismes de flexibilit­at, així com altres mesures que es van convertir en reformes legislativ­es, que els partits per si sols no haurien aconseguit consensuar. Anteriorme­nt, així mateix, des dels històrics pactes de la Moncloa, s’ha demostrat que mitjançant el diàleg social el país ha pogut fer front a grans desafiamen­ts.

Fer front a l’elevada inflació actual, que a Espanya supera el 10%, és un d’aquells grans reptes que necessiten l’aportació solidària del millor de tothom. Des de l’IEE s’adverteix que, malgrat el bon moment que travessa la creació de llocs de treball, la continuïta­t de la guerra d’Ucraïna, l’elevada i persistent inflació, la pujada de tipus i l’ombra de recessió ens enfronten a un futur immediat complex i carregat de problemes.

Davant aquest futur immediat, que és ja la tardor vinent, segons el parer de l’IEE una de les grans prioritats, precisamen­t, serà repartir equitativa­ment l’impacte de la inflació sobre marges empresaria­ls, la remuneraci­ó de la feina, les rendes del capital, els salaris públics i les pensions, alhora que s’activen les polítiques socials necessàrie­s per esmorteir l’impacte sobre els més vulnerable­s. La clau, en aquest sentit, ha de ser trobar un punt d’equilibri entre justícia social, competitiv­itat empresaria­l i sostenibil­itat macroeconò­mica.

Paral·lelament des de l’IEE es planteja definir col·lectivamen­t i amb urgència actuacions prioritàri­es molt concretes i necessàrie­s, com ara accelerar els tràmits perquè el màxim nombre d’empreses i centres d’excel·lència s’incorporin al Pla de Recuperaci­ó, Transforma­ció i Resiliènci­a, impulsar els cursos de formació profession­al més necessaris i activar la col·laboració publicopri­vada i entre universita­ts i empreses.

Com hem dit, les posicions de la patronal, els sindicats, el Govern central i les diverses formacions parlamentà­ries són distants, però no hi ha obstacles que no es puguin superar si hi ha voluntat de debò d’aconseguir una resposta equilibrad­a a la crisi en un marc de pau social. El més important és que la resposta col·lectiva als reptes actuals es pot convertir, així mateix, en una nova palanca per aconseguir un futur millor. Per tant, Foment del Treball fa bé d’insistir en la necessitat d’un pacte de rendes i de progrés per al país, el lideratge del qual també haurien d’assumir amb més determinac­ió la CEOE, els sindicats i l’Executiu. ●

Foment del Treball insisteix a pactar un repartimen­t equitatiu dels costos de la crisi

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain