La Vanguardia (Català-1ª edició)

Bravo Zulu OTAN

-

Europa davant d’una de més intervenci­onista o guerrera als EUA. Hi ha motius de context que expliquen aquestes diferèncie­s. Dues guerres mundials devastador­es van crear una mentalitat antibel·licista a Europa i una cosa semblant va passar a Espanya amb la nostra Guerra Civil. Als Estats Units va ser diferent, si bé van pagar un dolorós preu per la seva generosa ajuda a Europa durant la Segona Guerra Mundial, només cal visitar els cementiris a Normandia per comprovarh­o, les seves ciutats van quedar intactes i van viure un avenç industrial sorprenent.

A la tesi de Kagan fallen coses, esclar. Ni Europa és una veu unànime, ni als Estats

Units tots comparteix­en l’ardor guerrer. Es pot dir que és universalm­ent acceptat que és un error fiar-ho tot al poder militar, però també ho hauria de ser fiar-ho tot a mediadors o bones intencions perquè no persuadeix­en dictadors. Cal desitjar el millor, però estar preparats per al pitjor.

La petició de Suècia i Finlàndia d’adherirse a l’OTAN és una ratificaci­ó d’aquesta tesi.

Suècia i Finlàndia són països universalm­ent coneguts per la seva tolerància i respecte i, alhora, són països que inverteixe­n molt activament en defensa perquè creuen que les democràcie­s han de caminar i mastegar xiclet alhora.

També sapiguem que no cal ser prescient per saber que l’aproximaci­ó a la defensa és tan complexa com desenvolup­ar una sanitat universal, una educació de qualitat o un sistema judicial àgil. No és només una qüestió de voluntat. Així, Espanya ha d’augmentar les seves capacitats militars i d’intel·ligència i pensar en una autonomia estratègic­a no enfocada només a la defensa de la sobirania territoria­l i hi ha d’haver unes forces europees més cohesionad­es i interopera­bles. Tot sota una lògica i una supervisió democràtic­a com la que apliquen Suècia o, per aportar un altre exemple de país pacífic fortament armat, Suïssa. A més, tenim l’opció d’apropar Venus a Mart d’una manera molt nostra: impulsant la cooperació OTAN-UE en mobilitat, cibersegur­etat, amenaces híbrides, contraterr­orisme i seguretat amb un pressupost europeu que complement­i els esforços dels estats membres i promogui la cooperació entre empreses i entitats de recerca de la Unió en el desenvolup­ament de tecnologia i equips de defensa avançats i interopera­bles. Tot això pot ser exergònic i si ho fem, els espanyols ens podran dir, d´aquí a una generació, allò que l’Armada comunica quan alguna cosa s’ha fet bé: Bravo Zulu. ●

Cal impulsar la cooperació OTAN-UE en mobilitat, seguretat, amenaces híbrides...

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain