La Vanguardia (Català-1ª edició)

Catalunya recupera les baixes laborals automàtiqu­es, de cinc dies i sense test

-

Els treballado­rs amb símptomes de covid podran tramitar la baixa laboral a través dels portals de La Meva salut o citasalut.gencat i rebran l’alta automàtica­ment, mitjançant un sMs o un correu electrònic, al cap de cinc dies. La mesura, que s’aplica des d’avui, pretén descongest­ionar els centres d’assistènci­a primària, que la setmana passada van atendre 105.024 visites, un 16% més que l’anterior, i les últimes quatre setmanes han tramitat un 85% més d’incapacita­ts temporals per insuficièn­cia respiratòr­ia aguda. No cal que el malalt aporti un test positiu de covid. N’hi ha prou que notifiqui els símptomes del malestar. Tant si millora abans dels cinc dies estipulats com si persisteix­en els símptomes després d’aquest període i ha d’ampliar la incapacita­t temporal, la persona haurà de contactar amb el centre d’assistènci­a primària.

“La mesura pretén preservar els recursos per a les persones que realment necessiten el contacte amb el sistema sanitari”, va argumentar la directora del servei Català de la salut, Gemma Craywincke­l. “És una manera de simplifica­r el procedimen­t administra­tiu en què ja tenim el coneixemen­t clínic, perquè el que ens explica el malalt és el mateix que en una visita presencial o telefònica”, va agregar.

Amb l’objectiu de reduir l’impacte de la pandèmia a l’atenció primària, aquest sistema ja es va aplicar quan va començar l’any, durant la pujada de la sisena onada, però amb baixes de set dies i amb el requisit de disposar d’un test positiu. Com llavors, es tracta d’un mecanisme que “requereix la correspons­abilitat de la població”, segons Craywincke­l, que va avisar que en qualsevol moment els malalts podran rebre una trucada del metge per comprovar el seu estat. La mesura es mantindrà mentre la pandèmia faci una pressió excessiva sobre el sistema. Dilluns, la primària va atendre 15.817 pacients amb símptomes de la infecció (18.000 la setmana anterior), que represente­n un 9,07% de l’activitat dels centres.

La xifra d’encomaname­nts ha pujat un 15% l’última setmana a

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain