La Vanguardia (Català-1ª edició)

Aportar llum a la transició

- Jordi Juan Director

Les reaccions furibundes a favor i en contra de la llei de Memòria Democràtic­a que s’està tramitant al Congrés formen part de l’habitual entossudim­ent que molts dirigents polítics i opinadors amb tribuna pública solen gastar en aquest tipus d’assumptes. O és blanc o és negre. Sense matisos. I aquest complex assumpte de la justícia i la reparació dels crims comesos durant el franquisme no es pot ventilar de manera lleugera, alineant-se amb el partit que cau més o menys simpàtic.

Sempre he estat un defensor del període de la transició, i considero que, encara que segurament sempre es podria haver fet millor, en vista de la falta de consens i la profunda bel·ligerància que hi ha hagut a Espanya entre tots els partits polítics en aquesta etapa constituci­onal, el resultat de tot aquell procés es pot qualificar d’èxit. Amb els actuals dirigents polítics no hi hauria hagut ni pactes de la Moncloa, ni Constituci­ó, ni tantes i tantes lleis que han estat un significat­iu avenç per al país.

Però això no significa, de cap manera, que diverses actuacions del franquisme i algunes dels primers anys de la nostra democràcia hagin de quedar impunes. I la llei aprovada sota el govern de José Luis Rodríguez Zapatero del 2017 deixava moltes qüestions pendents que ara la nova norma vol solucionar. Que una comissió d’experts analitzi la possibilit­at de reparar les víctimes de violacions dels drets humans fins al desembre del 1983 no hauria de portar ningú a considerar-la “un disbarat”, com va dir José María Aznar, o a menysprear-la amb un no “em sona bé”, com va fer Felipe González.

La consistènc­ia de la democràcia d’un país no s’aconseguei­x omplint-se la boca de discursos patriòtics sinó establint controls rigorosos perquè no existeixin ni policies patriòtiqu­es, ni operacions Catalunya, ni agents camuflats en els GAL. Per això, malgrat mantenir una bona opinió de com es va fer la transició, crec que a ningú no li hauria de fer por tornar a analitzar les accions que van quedar impunes. Aportar llum a la transició és, a més, una demostraci­ó de confiança en les pròpies institucio­ns.

 ?? Barc lonEcr P REutErs ??
Barc lonEcr P REutErs
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain