La Vanguardia (Català-1ª edició)

Borne demana a l’oposició que ajudi a “construir majories” per a cada llei

La premier francesa adverteix que “el desordre i la inestabili­tat no són opcions”

- Eusebio Val

La paraula junts va ser molt repetida ahir per la nova primera ministra francesa, Élisabeth Borne, en la seva estrena a l’Assemblea Nacional amb un discurs programàti­c. Borne va demanar a tota l’oposició moderada que col·labori a “construir majories de projecte”; és a dir, a negociar i pactar cada projecte de llei.

Borne va reaccionar amb somriures, impertorba­ble, als periòdics crits que van acompanyar les seves paraules, un aperitiu del que serà una legislatur­a molt moguda i aspra. La cap del Govern va advertir, tot i això, que “el desordre i la inestabili­tat no són opcions”, i que “la majoria relativa no ha de ser sinònim d’acció relativa ni signe d’impotència”. “No podem decebre”, va insistir.

El discurs de Borne, de gairebé una hora i mitja, no va incloure mesures gaire concretes, potser per deixar espai a compromiso­s. De fet, va tenir continus gestos de complicita­t amb gairebé tots els presidents dels grups parlamenta­ris opositors. Els va esmentar pel nom, va somriure amb certa malícia i va fer referència a temes de què havien parlat en els contactes previs a la formació del Gabinet i que podrien ser susceptibl­es d’acord. En el cas d’Olivier Marleix, líder d’Els Republican­s (LR, dreta), Borne va recordar que comparteix­en la voluntat d’“equilibri en les finances públiques” i que l’objectiu és baixar del 3% de dèficit el 2027.

La premier no va esmentar –i, per tant, va deixar fora d’eventuals acords– els líders de La França Insubmisa (LFI, esquerra radical) i del Reagrupame­nt Nacional (RN, extrema dreta). Ni Borne ni el mateix president Macron no creuen que valgui la pena buscar complicita­ts amb aquestes forces, decidides a combatre el Govern sense treva. De fet, LFI –amb els seus socis d’esquerra–, es van afanyar a ensenyar les dents a Borne i van presentar ahir mateix una moció de censura contra la primera ministra. Es votarà aquest divendres, sense cap possibilit­at que tiri endavant.

Borne va esbossar les seves primeres iniciative­s legislativ­es, entre les quals el paquet de mesures per protegir de la inflació les ren

Mesures per protegir el poder adquisitiu i control total per l’Estat del gegant elèctric EDF

des més vulnerable­s, com els pensionist­es. Es mantindrà un sistema per frenar l’alça dels preus de l’energia i d’ajuda als qui utilitzin el vehicle per treballar. Més a llarg termini, en el terreny energètic, per assegurar la sobirania francesa, la primera ministra va posar èmfasi en la urgència de construir nous reactors nuclears i va anunciar la renacional­ització total –al 100%– del gegant Électricit­é de France (EDF), companyia de què avui l’Estat ja deté més del 80% de la propietat.

Un dels moments de més esbroncada entre els escons de l’oposició va ser quan Borne va confirmar la intenció de portar a terme la polèmica reforma de les pensions. La va justificar per “l’excepció francesa”, l’únic país en el seu entorn europeu que no ha endarrerit l’edat de jubilació per garantir l’estabilita­t financera del sistema.

En el torn de rèplica a Borne va destacar la intervenci­ó bastant constructi­va del conservado­r Marleix, en què va plantejar a la primera ministra “un camí exigent en què ens pot trobar”. Va posar condicions en diverses qüestions, però sovint va concloure les seves paraules amb un “Sí, pot comptar amb nosaltres”. Els 62 diputats d’Els Republican­s poden ser la taula de salvació del Govern els pròxims cinc anys. ●

 ?? MENOIT TESSIER P Reuters ?? La primera ministra francesa, Élisabeth Borne, ahir a l’Assemblea Nacional
MENOIT TESSIER P Reuters La primera ministra francesa, Élisabeth Borne, ahir a l’Assemblea Nacional

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain