La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ultimàtum de l’M5E a Draghi per mantenir-se al Govern italià

- Anna Buj

La partida de pòquer que està jugant el líder del Moviment 5 Estrelles (M5E), Giuseppe Conte, amb el primer ministre italià, Mario Draghi, va viure ahir un altre episodi arriscat. Després de setmanes d’alta tensió, tant per desacords en la tramesa d’armes a Ucraïna com per la gestió de la crisi, Conte va llançar ahir un ultimàtum en una reunió amb el seu successor i li va deixar clar que perquè el seu partit es mantingui dins de la coalició governamen­tal Draghi haurà d’acatar canvis importants en qüestions econòmique­s.

Encara que una eventual sortida de l’M5E no suposaria numèricame­nt la caiguda de l’Executiu, l’expresiden­t del Banc Central Europeu ja ha avisat que sense ells no podria continuar.

La reunió va anar bé, segons la versió governamen­tal. Tot i això, Conte va assegurar a la premsa que va lliurar un document amb una sèrie de reclamacio­ns, començant per no tocar l’anomena

El primer ministre ja ha avisat que sense els ‘grillini’ l’Executiu de coalició no pot continuar

da renda de ciutadania, un sistema de subsidis implantat per l’M5E que és la mesura estrella de l’ascens al poder dels grillini.

També li va exigir un salari mínim –no existeix a Itàlia–, mesures extraordin­àries contra la inflació o reduir la falca fiscal a treballado­rs i empreses. Draghi es prendrà uns dies per estudiar el text. “Estem demanant un fort missatge de discontinu­ïtat”, va subratllar el líder de l’M5E.

El pols de Conte s’emmarca en un moment en què Itàlia es comença a preparar per a la campanya electoral de l’any que ve. I, sobretot, quan l’expremier està provant de compactar les seves files després que el ministre d’Exteriors, Luigi Di Maio, abandonés el partit i provoqués una gran escissió, ja que es va emportar uns seixanta parlamenta­ris. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain