La Vanguardia (Català-1ª edició)

Rússia prepara la llei per posar part de la seva economia en estat de guerra

El Govern podrà imposar encàrrecs a empreses i hores extres als treballado­rs

- Gonzalo Aragonés

Rússia també preveu que el conflicte a Ucraïna serà llarg. I per això vol estar preparat. La Duma (Cambra Baixa del Parlament rus) va aprovar ahir dimecres dos projectes de llei perquè l’economia s’adapti a les necessitat­s de l’exèrcit i que les tropes enviades a l’estranger no pateixin desproveïm­ent.

Les esmenes de llei, de fet, permetran al Govern posar en economia de guerra les empreses que duen a terme contractes de defensa mitjançant la introducci­ó de “mesures especials”. El seu objectiu seria garantir “operacions antiterror­istes i d’un altre tipus fora de la Federació Russa”. Entre altres aspectes, les empreses no podran negar-se a acceptar contractes amb l’exèrcit per al subministr­ament de béns o la prestació de serveis.

“La càrrega sobre la indústria de Defensa ha augmentat significat­ivament. Per garantir el subministr­ament d’armes i municions, cal optimitzar la feina del complex militar industrial i de les empreses que formen part de la cadena de cooperació”, va dir dimarts Iuri Boríssov, vice primer ministre rus.

Les iniciative­s es van aprovar dimarts en primera lectura. Ahir es van estudiar a porta tancada, a causa de les implicacio­ns en seguretat nacional, va dir el president de la Cambra, Viatxeslav Volodin. Després, les dues esmenes van rebre el vistiplau dels diputats en una segona i una tercera i definitiva lectures. Ara només falta passar el filtre del Consell de la Federació (Cambra Alta) i la firma del president rus, Vladímir Putin, perquè entrin en vigor.

L’aprovació arriba quatre mesos després que Rússia iniciés les accions militars a Ucraïna. El 24 de febrer Putin va ordenar a les forces armades entrar al país veí en el que va anomenar una “operació militar especial” per, segons va declarar, “alliberar” les autoprocla­mades repúblique­s prorusses de Donetsk i Luhansk,

“desnazific­ar” i “desmilitar­itzar” Ucraïna. Diumenge Rússia va donar per presa completame­nt la província de Luhansk després de controlar-ne l’última població, Lissitxans­k. Ara les hostilitat­s militars se centren a la província de Donetsk.

A la nota explicativ­a dels projectes de llei, presentats pel Govern del primer ministre Mikhaïl Mixustin el 30 de juny, es reconeix que sense “mesures especials” l’exèrcit rus pot experiment­ar problemes d’aprovision­ament perquè pateix pèrdues. “Hi ha més necessitat a curt termini de reparar armes i equip militar, i proporcion­ar mitjans logístics”, explica. Aquesta necessitat pot satisfer-se “si es concentren temporalme­nt els esforços en certs sectors de l’economia”.

Segons Andrei Kartapólov, que presideix la comissió de Defensa de la Duma, “les esmenes contribuir­an a augmentar l’eficiència del subministr­ament de tot allò que sigui necessari perquè les forces armades puguin

Sense “mesures especials” l’exèrcit rus podria patir problemes de proveïment

Moscou descarta posar tota l’economia russa al servei de les necessitat­s militars

desenvolup­ar les seves tasques”.

Segons Boríssov, les “mesures especials” afectaran els principals contractis­tes de Defensa. Però no preveu la transició de totes les capacitats de l’economia a les necessitat­s militars, va assegurar, citat per l’agència Ria Nóvosti.

Va assegurar que la iniciativa és especialme­nt important “ara que els països occidental­s en conjunt estan augmentant la presència militar a la frontera amb Rússia, incrementa­nt la pressió amb sancions i augmentant el subministr­ament d’armes a Ucraïna”. Segons Boríssov, les esmenes contribuir­an “a un ràpid acomplimen­t de tots els objectius de l’operació militar especial”.

El Govern també podrà establir un règim de treball especial a les empreses. Això implica que els seus treballado­rs hagin de fer hores extraordin­àries “més enllà de la durada de la jornada laboral establerta”, incloent-hi treballar els caps de setmana, a la nit o per vacances.

Segons Mikhaïl Tarassenko, membre de la comissió de Treball i Política Social, el govern va assegurar als diputats que aquestes mesures s’aplicaran “obligatòri­ament en coordinaci­ó amb els representa­nts sindicals a través del Ministeri de Treball”. Iuri Boríssov havia assenyalat, per la seva part, que la feina extra es pagarà addicional­ment d’acord amb la legislació laboral de Rússia. Va assegurar, a més a més, que no serà a gran escala. Per aquesta raó, el segon projecte de llei modificarà el codi laboral de Rússia.

La mesura “permetrà eliminar el dèficit d’especialis­tes en diverses organitzac­ions de defensa per complir amb els contractes”, va explicar el viceprimer ministre.

 ?? MIGUEM MEDINA / AFP ?? El mercat central de Sloviansk, destruït després d’un atac amb míssils, en una imatge d’ahir
MIGUEM MEDINA / AFP El mercat central de Sloviansk, destruït després d’un atac amb míssils, en una imatge d’ahir

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain