La Vanguardia (Català-1ª edició)

La reclusió a Rússia de l’estrella del bàsquet Brittney Griner aclapara Biden

Després de dures crítiques, el líder assegura que fa el que pot per la jugadora

- Fernando García

Joe Biden fa prou per aconseguir l’alliberame­nt de la superestre­lla del bàsquet i doble or olímpic Brittney Griner, detinguda a Moscou dies abans de la invasió d’Ucraïna? La dona de l’esportista, la seva entrenador­a, líders de la comunitat negra i centenars de milers de persones que han signat peticions a favor seu no ho veien clar i exigien des de fa mesos més atenció per a ella. Davant el clam, ahir Biden va reaccionar: va parlar amb la dona de la jugadora i va assegurar que fa el possible per Griner.

La policia russa va arrestar la pivot del Phoenix Mercury i astre de la lliga de bàsquet femení dels EUA quan arribava a l’aeroport moscovita de Xeremètiev­o des de la seva casa a Houston. La jugadora estava de trànsit a Ekaterimbu­rg, on completava temporada al premiat equip homònim. Els agents van dir que li havien trobat oli d’haixix a l’equipatge. Va ser el 17 de febrer, una setmana abans que l’exèrcit de Vladímir Putin ataqués Ucraïna.

El dilluns 4 de juliol, dia de la festa nacional dels EUA, l’esportista de 31 anys va fer arribar a Biden una carta en què li deia: “Asseguda aquí en una presó russa, sola amb els meus pensaments i lluny de la meva família i amics, em sento terroritza­da davant la idea de quedar-me aquí per sempre més”. I afegia: “Vaig votar per primera vegada el 2020 i ho vaig fer per vostè. Crec en vostè. Sé que té moltes coses amb què lluitar, però sisplau, no s’oblidi de mi i els altres detinguts dels Estats Units, i faci tot el que pugui per portar-nos a casa”.

Biden va llegir la carta amb atenció, va subratllar dimarts la portaveu de la Casa Blanca, Karine Jean-Pierre. El president “fa tot el que pot”, va afegir. Però el pastor i líder negre Al Sharpton, defensor de Biden, va dubtar d’aquesta asseveraci­ó: “Crec que podrien haver fet més”, va dir.

En la mateixa línia, unes mil dues-centes prominents dones negres d’organitzac­ions cíviques i els àmbits de la cultura i l’esport van signar i van fer arribar al mandatari un escrit en què li comunicave­n: “És imperatiu, president Biden, que abordi aquesta crisi de drets humans i arribi a un acord per retornar la Brittney a casa de manera ràpida i segura”. És la mateixa petició que es formula al text que circula a la xarxa Change.org i que ahir ja reunia gairebé 300.000 signatures.

La dona de la jugadora, Cherelle Griner, va lamentar dimarts que Biden no l’hauria rebuda: “Em mata quan la Brittney em pregunta si ja m’hi he reunit, i li he de dir que no”, va afirmar. I l’entrenador­a de l’estrella al Mercury, Vanessa Nygaard, va

Quan les queixes per una suposada inacció ja eren notòries, Biden va trucar ahir a la dona de l’esportista

plantejar: “Si fos LeBron James ja seria a casa”. Biden, juntament amb la vicepresid­enta Kamala Harris, va telefonar ahir per fi a Cherelle Griner per “assegurar-li que treballa per aconseguir l’alliberame­nt de la Brittney com més aviat millor”, va anunciar en una nota. També va escriure una carta a l’esportista; l’esborrany el va llegir la seva dona, a qui va garantir tot el suport possible.

El judici a Brittney Griner va començar divendres. Si la declaren culpable afronta fins a deu anys de presó. “Sempre pot recórrer o demanar l’indult”, va comentar ahir amb negra ironia un portaveu del ministeri rus d’Exteriors. Una resposta de guerra. ●

 ?? Alexander Zemlianic en  ! A" ?? Griner sent conduïda a una audiència judicial pel seu cas a Khimki, a prop de Moscou, el 2 de juliol
Alexander Zemlianic en ! A" Griner sent conduïda a una audiència judicial pel seu cas a Khimki, a prop de Moscou, el 2 de juliol

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain