La Vanguardia (Català-1ª edició)

Oracions per una gran recessió

- Enric Juliana

França té gairebé la meitat dels seus 56 reactors nuclears aturats per problemes de mantenimen­t. A finals de la setmana passada només 29 reactors estaven en funcioname­nt. S’han detectat microfissu­res i corrosions a les canonades auxiliars i la reparació no és gens fàcil. Males notícies per a una França molt orgullosa de la seva autonomia energètica, que ahir mateix va aconseguir el sí del Parlament Europeu a la inclusió de l’energia nuclear i del gas en la taxonomia de les energies verdes europees.

França està important electricit­at i s’enfronta a un estiu enutjós, moment que les centrals nuclears abaixen el ritme de producció per les normes que regulen els cabals d’aigua. Vint-i-set reactors aturats. La premsa francesa no ha fet gaire sensaciona­lisme sobre aquesta qüestió. França sap dramatitza­r molt bé els problemes socials –no hi ha any sense barricades a París–, però també sap protegir bé els interessos estratègic­s nacionals. Poca broma amb França: la nova primera ministra Elisabeth Borne va anunciar ahir que l’Estat vol tornar a controlar el 100% d’Électricit­é de France (ara en té un 83%). França donant idees per al proper debat de política general a Espanya.

Alemanya s’enfronta a un autèntic malson. L’energia ha deixat de ser barata i el superàvit comercial s’està esvaint. Els dos gegantins gasoductes Nord Stream pel mar Bàltic, sense interferèn­cies de tercers països, eren el veritable tractat de pau entre Alemanya i Rússia. La invasió d’Ucraïna ha trencat una gran arquitectu­ra que va ser promoguda per la cancellera Angela Merkel amb el suport entusiasta dels socialdemò­crates. (L’escandalos­a vinculació de l’excancelle­r Gerard Schröder amb Gazprom.)

El segon gasoducte Nord Stream no ha arribat a entrar en funcioname­nt i el primer està a punt de parar per obres de mantenimen­t a Rússia. La paralitzac­ió podria ser llarga i dificultar­ia el pla europeu d’arribar a la tardor amb reserves de gas a un 80%.

Alemanya es prepara per a un duríssim hivern i la seva economia corre un veritable risc de recessió, amb la consegüent repercussi­ó a la resta d’Europa. Hi ha nervis, però ningú no crema retrats de Merkel a les places, per acusar-la de feblesa amb Rússia. A Alemanya avui es crema carbó, molt carbó, amb l’anuència dels Verds.

A Itàlia no estan millor. Itàlia consumeix més del doble de gas que Espanya, ja que no tenen

Panorama delicat a tot Europa... i a Espanya gent pregant perquè arribi una crisi devastador­a

centrals nuclears i les energies renovables estan poc desenvolup­ades. Un 40% del gas arriba de Rússia. El Govern italià i la seva poderosa empresa pública d’hidrocarbu­rs (ENI) han regirat mig món a la recerca de nous contractes. Els calendaris pactats –amb Algèria, per exemple– són borrosos i no s’ha informat dels preus. Tanmateix, el Govern d’unitat nacional que presideix Mario Draghi ha pogut enviar un missatge de calma. No hi ha melodrames a la premsa sobre el gas. Els neofeixist­es de Giorgia Meloni, únic partit d’oposició, no han entrat a sac. Itàlia sembla moltes vegades al caire del caos, però els tirants de subjecció són molt més forts del que sembla.

A Londres, Boris Johnson està a punt de caure, empès pels seus...

Aquest és el panorama europeu quatre mesos després de l’inici de la guerra a Ucraïna. Aquest és el quadre en què cal situar la singularit­at espanyola, país molt polaritzat, on en aquests moments hi ha gent resant perquè a la tardor arribi una recessió devastador­a. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain