La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Poder Judicial maniobra per frenar la reforma exprés del Govern central

L’ala conservado­ra convoca un ple extraordin­ari per a dilluns que ve

- Carlota Guindal

La tensió entre l’òrgan dels jutges i el Govern central continua escalant davant el bloqueig que hi ha des de fa més de tres anys. La situació s’ha agreujat després que la renovació d’un terç dels magistrats del Tribunal Constituci­onal s’hagi vist afectada. La impossibil­itat de renovar l’òrgan judicial, a causa de la negativa del PP, ha provocat una sèrie de situacions, entre les quals la reforma de la llei orgànica del Poder Judicial (LOPJ) amb què el PSOE pretén retocar una modificaci­ó anterior que impedia al CGPJ de fer nomenament­s mentre estigui en funcions.

En un intent de frenar les intencions del Govern central, l’òrgan dels jutges, que veu aquesta reforma com un altre atac a la independèn­cia judicial, portarà al ple extraordin­ari de dilluns una petició de vuit vocals per reclamar al Congrés dels Diputats que emeti un informe previ de l’òrgan sobre aquesta reforma. Aquests vocals pretenen, a més, que l’òrgan de govern dels jutges es dirigeixi a la Comissió Europea per “informar” sobre la reforma del PSOE. Fonts parlamentà­ries descarten que aquesta petició fructifiqu­i.

Aquest nou enfrontame­nt va arribar després que el 12 de juny s’acabés el mandat de quatre magistrats del Tribunal Constituci­onal. Per a aquest terç correspon al Govern central nomenar dos magistrats i al CGPJ els altres dos. L’Executiu va anunciar que aprovaria els seus dos candidats sense comptar amb els dos de l’òrgan dels jutges.

Tot i això, aquest pas podria tenir aires d’inconstitu­cionalitat, ja que la Carta Magna parla d’una renovació per terços –el tribunal està compost per dotze magistrats–. Per això l’Executiu va anunciar que portaria al Congrés una altra iniciativa per retocar la seva última reforma i permetre que el CGPJ pugui fer els nomenament­s dels dos magistrats del TC que li correspone­n.

Al Govern l’apressa accelerar el canvi d’aquests quatre magistrats perquè canviarà la balança de forces dins el tribunal i passarà a tenir una majoria progressis­ta, en un moment en què està pendent de revisar qüestions tan delicades com la llei Celaá, la llei sobre l’eutanàsia o l’avortament, entre altres temes que afecten l’actual Govern de Pedro Sánchez.

Una part del Poder Judicial ha aixecat la veu d’alarma perquè van ser precisamen­t el PSOE i Unides Podem els que per forçar el PP a negociar la renovació de l’òrgan dels jutges van aprovar el març del 2021 una reforma de la llei per evitar que aquest òrgan pogués fer nomenament­s de la carrera judicial. El Consell ho va viure com un atac directe i a més es va crear un problema de funcioname­nt en diferents tribunals, com per exemple el Suprem, ja que estan quedant pla

El Tribunal Constituci­onal està ara a l’expectativ­a dels nous canvis

ces desertes per mort o jubilació.

Aquesta reforma impedeix que el CGPJ nomeni, a més, els dos magistrats del TC que li correspon designar. El nou text anirà al ple escombra que se celebra després del debat de l’estat de la nació, malgrat que fonts socialiste­s dubten que pugui quedar aprovat durant aquest mes, ja que ha de passar pel Senat.

El president del CGPJ, Carlos Lesmes, va criticar ahir aquesta reforma per la intenció del Govern central que la modificaci­ó només afecti els nomenament­s del TC, però no pas la resta d’òrgans, com ara el Tribunal Suprem, on ja hi ha problemes de funcioname­nt.

El Constituci­onal celebrarà la setmana que ve l’últim ple del mes sense temes d’abast polític i descansarà fins a mitjan setembre, sota la incertesa de si durant aquest termini hi haurà canvi de magistrats i, sobretot, de president. ●

 ?? abalar / EFE ?? El president del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes
abalar / EFE El president del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain