La Vanguardia (Català-1ª edició)

Brussel·les i Madrid tracten amb Rabat la migració irregular

- Agències

La comissària europea d’Interior, Ylva Johansson, i el ministre espanyol de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, aniran demà divendres al Marroc per abordar el problema de la immigració irregular i la política migratòria de la Unió Europea. Segons van confirmar fonts d’Interior, Marlaska i Johansson mantindran una reunió de treball amb el responsabl­e marroquí en aquesta matèria, Abdeluafi Laftit.

Aquesta trobada serà dues setmanes després de la tragèdia ocorreguda a la frontera amb el Marroc a Melilla després d’un intent massiu d’entrada d’immigrants en què van morir almenys 37 subsaharia­ns, segons estimacion­s de les oenagés locals, 23 segons les autoritats marroquine­s.

Precisamen­t, la comissària europea d’Interior es va declarar aquest diumenge molt preocupada per la tragèdia. “Els fets al pas fronterer de Melilla són profundame­nt preocupant­s. En primer lloc, per la pèrdua de vides. En segon lloc, per què el pas forçat i violent d’una frontera internacio­nal no es pot tolerar”, va escriure a Twitter.

Diversos membres del Govern espanyol, incloent-hi el president, Pedro Sánchez, han insistit en la violència dels immigrants. “No podem obviar, i això ningú ho ha posat en dubte, que va ser un atac violent a les fronteres espanyoles, que són fronteres europees”, va dir aquesta setmana el ministre de l’Interior.

Tant la Fiscalia com el Defensor del Poble han obert investigac­ions d’aquests fets, mentre que les Nacions Unides han denunciat que el Marroc i Espanya van fer un “ús excessiu de la força” i organitzac­ions com Amnistia Internacio­nal han denunciat que hi va haver “violacions de drets humans”. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain