La Vanguardia (Català-1ª edició)

Aragonès assenyala que en el cas Borràs “cadascú prendrà la millor decisió”

- À.T.

va la delegació de vot de principis de legislatur­a de l’exconselle­r, que resideix a Bèlgica, els membres independen­tistes de la Mesa van acordar que el donarien per vàlid amb tots els efectes jurídics i polítics. Tot i això, no hi havia acord per materialit­zar-ho ahir a primera hora, però a mesura que va avançar la jornada es va acordar arribar fins al final, malgrat les advertènci­es que es podria incórrer en un delicte d’usurpació de funcions, amb penes de presó, i un altre de desobedièn­cia, que pot conduir a la inhabilita­ció política.

Això sí, tenint en compte que la

“Sembla més una sessió de control a una presidenta del Parlament que al president de la Generalita­t”. Aquesta considerac­ió d’Albert Batet, líder del grup de JxCat, és aplicable a les intervenci­ons de Vox, Ciutadans i el PP, que al ple d’ahir de la Cambra catalana van aprofitar el torn de paraula per reclamar a Pere Aragonès que aclarís, primer, com reaccionar­à quan s’obri judici oral a Laura Borràs i, segon, que actuï davant la negativa de la Mesa de retirar el vot delegat de l’exconselle­r Lluís Puig, de JxCat. La resposta del cap del Govern va ser fàcil: “La meva capacitat d’intervenci­ó és la mateixa que tenen qualssevol dels 135 diputats d’aquesta Cambra. Perquè el meu vot és un vot com a diputat i igual que el de tota la resta”. Separació de poders.

Això sí, Aragonès va deixar clar que encara queda per saber la decisió de la Fiscalia, però alhora va evitar pronunciar-se sobre el cas Borràs i es va limitar a assenyalar que arribat el moment “cadascú prendrà la millor decisió per preservar el servei públic” davant el cas Borràs.

“Sap que (...) respecto la divisió de poders”, va respondre Pere Aragonès al líder del PP a Catalunya, Alejandro Fernández, abans d’afirmar que “quan s’hagin de prendre decisions tothom prendrà la decisió que convindrà més a la vocació de servei públic que tenim els membres d’aquesta Cambra”.

I és que en espera que efectivame­nt s’obri el judici oral, fins ara les posicions a les files independen­tistes no convergeix­en. Borràs va anunciar ahir que no pensa dimitir, delegació de vot de Puig vigent, en la portaveu de JxCat, Mònica Sales, encara no s’ha anul·lat. Amb tot, els serveis jurídics de la Cambra entenen que ja hi ha doctrina i jurisprudè­ncia suficient i que no és procedent mantenir la delegamalg­rat els delictes de prevaricac­ió, frau a l’administra­ció, falsedat en document mercantil i malversaci­ó de fons públics que se li imputen mentre dirigia la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). Però ERC ja ha expressat que el millor, a parer seu, és que la presidenta “no arrossegui” el Parlament i que no s’hi parapeti per una causa particular que no té res a veure, segons el parer dels republican­s, amb “la repressió” o l’1-O.

La CUP, per la seva part, as

El cap del Govern català evita pronunciar-se sobre la presidenta emparant-se en la separació de poders

segura que es manté en espera de la decisió de JxCat i ERC argumentan­t que van ser aquests dos grups els que van investir Borràs com a presidenta. Tant Esquerra com la CUP esgrimeixe­n el reglament del Parlament, que al punt 25.4 estipula que, en el cas que l’acusació sigui per “delictes vinculats a la corrupció” la Mesa del Parlament, una vegada s’obri judici oral “ha d’acordar la suspensió dels drets i deures parlamenta­ris de manera immediata”. ■

Els independen­tistes n’assumeixen les conseqüènc­ies perquè ja no és vigent la delegació anul·lada

ció actual. I així ho van advertir. Serà una altra història el que passi en el moment en què s’anul·li l’acord de delegació actual, admetia un dirigent.

Per preservar els funcionari­s, ahir es va decidir comptar el vot verbalment, en lloc de fer servir el sistema electrònic; per això a les pantalles no hi va aparèixer el vot de Puig. El següent pas, perquè sigui vàlid, és que es compti a les actes i per a això, tot i que en un primer moment no hi havia pacte, es preveu ara que els membres independen­tistes de la Mesa assumeixin per escrit la responsabi­litat. ■

 ?? David Zorrakino / EP ?? Aragonès ahir al Parlament
David Zorrakino / EP Aragonès ahir al Parlament

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain