La Vanguardia (Català-1ª edició)

Vilagrà i Bolaños posaran a punt la reunió de presidents

Tots dos es veuran divendres per mirar de refer les relacions

- Àlex Tort

La tercera trobada entre la consellera de Presidènci­a, Laura Vilagrà, i el seu homòleg a la Moncloa, Félix Bolaños, des que es va fer públic l’espionatge amb Pegasus a l’entorn independen­tista servirà d’antesala del cara a cara entre presidents que ha reclamat insistentm­ent durant gairebé tres mesos Pere Aragonès. Vilagrà i Bolaños es veuran aquest cop al Palau de la Generalita­t demà a les 11 hores i amb tota seguretat fixaran la data de la reunió dels seus caps.

Tots dos es van citar primer el 24 d’abril. L’última trobada va ser el 22 de juny a Madrid després de setmanes en què el Govern central ha anat dilatant –amb les eleccions andaluses i la cimera de l’OTAN a Madrid pel mig– la promesa que va fer Pedro Sánchez en un acte del Cercle d’Economia al president de la Generalita­t de fer el vis-a-vis.

Aquest cop, la consellera i el ministre escalfaran els motors d’aquella reunió de més alt nivell i abordaran les condicions i garanties que reclama la Generalita­t per reprendre les relacions entre els governs espanyol i català.

Que els presidents es reuniran es dona pràcticame­nt per fet. Seria poc després del debat de la nació al Congrés dels Diputats dels dies 12, 13 i 14 de juliol, un moment en el qual la Moncloa no creu que hi hagi factors polítics externs que es puguin veure condiciona­ts per la trobada. Que la taula de diàleg per resoldre el conflicte polític es convoqui per aquest mateix mes tampoc és descartabl­e. Sánchez va expressar la seva voluntat que sigui així, i al Govern no ho neguen. De fet, la cita entre tots dos pots impulsar una taula que no es formalitza des del 15 de setembre de l’any passat.

Les dues parts estan interessad­es a descongela­r les relacions en l’àmbit polític. Si no canvia res, a Sánchez li queda un any i mig de legislatur­a que pretén tirar endavant amb una majoria d’investidur­a que massa sovint se li ha esquerdat i, en conseqüènc­ia, ha hagut de salvar els mobles d’algunes lleis amb la col·laboració de l’oposició.

Per la seva part, arran de Pegasus i el Catalangat­e, Aragonès i Esquerra van veure perillar tota la seva estratègia política dels darrers anys, que pivota al voltant de la negociació i el diàleg amb l’Estat per aconseguir un referèndum d’autodeterm­inació acordat i l’amnistia.

La “qüestió antirepres­siva” serà un dels punts principals de les reunions entre el conseller i el ministre i entre els presidents. Vilagrà i Bolaños ja van esbossar aquest tema el dia 22 de juny, quan també van assenyalar la reforma del delicte de sedició. ■

Els governs no tanquen la porta a una cita de la taula de diàleg al juliol després de la de Sánchez i Aragonès

 ?? Dani Duoh ?? Bolaños i Vilagrà a la trobada de fa dues setmanes a la Moncloa
Dani Duoh Bolaños i Vilagrà a la trobada de fa dues setmanes a la Moncloa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain