La Vanguardia (Català-1ª edició)

Situació límit

- Màrius Carol

És possible que en les últimes hores Boris Johnson, que segons els analistes britànics es troba en una situació límit després de la dimissió del secretari del Tresor i dels titulars de Salut, Educació i Infància, hagi repetit davant els seus col·laboradors aquella frase que en circumstàn­cies semblants va pronunciar el seu admirat Winston Churchill: “Caldrà acostumar-se a les crítiques, també les anguiles s’acostumen que les escorxin”.

Però no només es tracta de crítiques, sinó d’una situació de provisiona­litat en què va entrar el premier britànic després que el 41% dels seus col·legues del Partit Conservado­r votessin a favor de la moció de censura contra la seva persona, ara fa un mes. Theresa May, la seva predecesso­ra al capdavant del Govern, va superar una moció de confiança (i de manera més àmplia) i al cap de cinc mesos

Johnson cita Churchill, que va dir que “també les anguiles s’acostumen que les escorxin”

presentava la seva dimissió irrevocabl­e. La debilitat és igual de desastrosa que una traïció, també segons Churchill.

Dos pesos pesants del Gabinet de Johnson, Rishi Sunak i Sajid Javid, figuren entre els que han llançat la tovallola per la tèbia reacció en l’escàndol sexual que afecta el número 2 del grup parlamenta­ri, Chris Pincher, designat pel premier malgrat la seva dubtosa reputació. Quan encara roman el soroll del partygate en l’ambient, dos homes han acusat Pincher d’intentar abusar-ne mentre estava en estat d’embriagues­a a l’exclusiu Club Carlton, que curiosamen­t havia estat seu del Partit Conservado­r. No era la primera vegada que assetjava col·laboradors Pincher, que ja va ser investigat fa tres anys.

Els quatre ministres que han presentat la dimissió ho han fet amb dures crítiques sobre la falta de valors i la incompetèn­cia del partit sota el lideratge de Johnson.

Boris Johnson està cada vegada més atrapat per la inflació, les tensions a Escòcia i Irlanda del Nord, la crisi amb Brussel·les per voler canviar les regles que ell mateix va firmar per sortir de la UE i pels escàndols dels seus col·laboradors. Recorda aquell Mr. Bean que, intentant cuinar un gall dindi per Nadal, acaba amb el cap dins de l’au, batzegant contra les parets i sense poder obrir la porta per demanar ajuda. ■

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain