La Vanguardia (Català-1ª edició)

Descrites les variants dels gens que inciten a l’addicció al joc

El descobrime­nt pot ajudar a crear tractament­s personalit­zats

- Josep Fita Bar a

Els jocs d’aposta, especialme­nt en línia, són un fenomen que està en evident auge en la societat. Es calcula que entre un 0,02% i un 2% dels adults patiran addicció al joc en algun moment de la vida. Les causes que determinen si una persona desenvolup­arà l’addicció són complexes i encara no se saben del tot.

Hi ha diversos factors de risc que predispose­n la persona a caure en aquestes patologies, i ara un estudi liderat per l’Institut d’Investigac­ió Biomèdica de Bellvitge (Idibell) i l’Hospital Universita­ri de Bellvitge (HUB) n’ha trobat un altre, que ha confirmat que els gens dels factors neurotròfi­cs, que són petites proteïnes que regulen l’activitat neuronal, estan associats amb l’addicció al joc. En concret, l’estudi descriu sis canvis en aquests gens que incremente­n la vulnerabil­itat a patir aquesta mena d’addicció.

Comparant persones que pateixen un trastorn del joc amb d’altres que estan lliures de la patologia, els investigad­ors han identifica­t sis canvis en la seqüència de tres neurotrofi­nes. Una és el factor neurotròfi­c derivat del cervell, coneguda com a BDNF. “No vol dir que presentar aquestes variacions genètiques provoqui o mantingui un trastorn del joc, sinó que és un factor de risc més”, explica a La Vanguardia la doctora Susana Jiménez, líder del projecte –publicat a la revista Scientific Reports–, cap del grup de l’Idibell i coordinado­ra de la Unitat de Joc Patològic de l’HUB.

“Hi ha altres factors –continua– que són importants, com ara la impulsivit­at, la recerca de sensacions o fins i tot ser jove i tenir dificultat­s per afrontar les situacions de conflicte. L’associació de tots aquests factors és el que fa la persona molt més vulnerable a desenvolup­ar aquesta addicció”.

La doctora Jiménez subratlla que una patologia com l’addicció al joc és “una cosa molt complexa, que afecta grups de persones molt diverses i en què intervenen factors psicològic­s, socials i biològics molt diferents”.

Aquest estudi, esgrimeix, aporta “una eina més”, ja que es coneixen “més bé els factors genètics que impliquen més vulnerabil­itat”. Algunes investigac­ions anteriors ja apuntaven al possible paper dels gens dels factors neurotròfi­cs en l’addicció al joc d’aposta, però aquest nou estudi revela per primera vegada quines són les variacions concretes que fan incrementa­r el risc.

Els factors neurotròfi­cs no només tenen un paper en les addiccions al joc: investigac­i

Fins a un 2% dels adults poden patir una patologia d’aquesta mena en algun moment de la seva vida

“Tenir-les no vol dir que es desencaden­i el trastorn: és un factor de risc més”, esgrimeix una experta

ons prèvies també han demostrat que estan implicats en altres trastorns psiquiàtri­cs, com poden ser les addiccions a substàncie­s.

El pròxim pas, a parer de la doctora Susana Jiménez, seria “veure l’associació d’aquestes variacions genètiques amb la gravetat del trastorn amb la finalitat de dur a terme tractament­s, tant psicològic­s com farmacològ­ics, com més personalit­zats millor, cosa es coneix com a terapèutic­a de precisió”. ●

 ?? Pexls   s xs e ?? En aquesta classe de malalties hi intervenen factors tant biològics com psicològic­s i socials
Pexls s xs e En aquesta classe de malalties hi intervenen factors tant biològics com psicològic­s i socials

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain