La Vanguardia (Català-1ª edició)

Es pot tornar a la rutina després d’un infart?

Els cardiòlegs diuen que tres de cada quatre pacients tornen a treballar fins i tot abans d’acabar la rehabilita­ció

- May e Rius oSrcEN/AS

La decisió del Reial Madrid de destituir l’entrenador del primer equip de bàsquet, Pablo Laso, perquè considera un “risc evident” per a la seva salut que es torni a asseure a la banqueta ha obert el debat sobre si es pot recuperar una rutina profession­al exigent després de tenir un infart. Els cardiòlegs asseguren que no tots els infarts ni tots els pacients són iguals, i, per tant, després s’ha de valorar si han quedat lesions residuals o si el pacient és d’alt o de baix risc. Però deixen clar que, en general, la majoria dels infartats poden recuperar sense problemes la vida habitual i reincorpor­ar-se a la feina prèvia.

De fet, més de tres quartes parts del total d’infartats ho fan fins i tot abans d’acabar el programa de rehabilita­ció cardíaca posterior a l’infart, que sol durar entre vuit i dotze setmanes, segons explica Jordi Lozano, cardiòleg de la unitat de rehabilita­ció cardíaca a l’hospital Vall d’Hebron de Barcelona.

“Si fa 30 anys només tornaven al seu lloc de treball entre un 30% i un 40% de les persones que patien un infart, ara pràcticame­nt un 90% dels que el superen aconseguei­xen recuperar la seva rutina laboral”, apunten des de la Fundació Espanyola del Cor.

Per saber si una persona està a punt per tornar a treballar i a recuperar les rutines, se la sotmet a una prova d’esforç per veure si el cor treballa bé o si ha quedat amb algun tipus de disfunció, si hi ha arrítmies o canvis a l’electrocar­diograma i determinar quina és la capacitat d’esforç i si entra dins dels paràmetres considerat­s normals o no.

“Si en aquestes proves es veu que el pacient és asimptomàt­ic, que no té arrítmies i que la funció ventricula­r és normal, pot recuperar les rutines i tornar a treballar”, indica Lozano. I afegeix que, de fet, aquest tipus de proves estan pensades per a pacients que tenen una feina estressant o d’esforç físic, mentre que les persones que tenen una feina sedentària o de poc estrès ni tan sols les necessitar­ien per tornar a la rutina.

Amb tot, a l’hora de facilitar l’alta mèdica a qui ha tingut un infart, els cardiòlegs també analitzen l’esforç, la responsabi­litat i els factors psicològic­s que comporta la seva activitat profession­al, i s’inclou el pacient en un programa de rehabilita­ció cardíaca d’entre vuit i dotze setmanes.

“En aquests programes es fa una estratific­ació del risc, es practica exercici físic de manera regular i controlada, s’aborden temes psicològic­s, es proporcion­en tècniques de relaxació i altres eines per disminuir el nivell d’estrès i es facilita informació sanitària per implementa­r uns hàbits de vida més saludables...”, detalla Lozano.

I precisa que, lluny de recomanar repòs, avui es considera fonamental per a qui ha tingut un infart la pràctica d’exercici físic moderat. “Se’ls aconsella que vagin augmentant l’activitat física progressiv­ament. La recomanaci­ó és que la primera setmana després de l’infart facin activitats lleugeres, com caminar a poc a poc o fer tasques a casa; la segona setmana ja poden anar més ràpid, fer bicicleta estàtica sense resistènci­a i reprendre les relacions sexuals; la tercera setmana poden començar a pedalar amb resistènci­a; la quarta poden practicar

Fa trenta anys retornaven a la feina entre un 30% i un 40% dels infartats; avui, un 90%

tennis o golf sense gaire esforç... I a partir del segon mes poden córrer, nedar o fer sessions diàries d’exercici de 30-60 minuts”, diu l’especialis­ta en cardiologi­a del Vall d’Hebron.

I si la tornada a la feina i a la rutina comporta molta pressió i estrès, com en el cas d’un entrenador de primer nivell com és Pablo Laso? “Des del punt de vista mèdic, si la persona té la funció ventricula­r conservada, no té isquèmia residual i la prova d’esforç és normal, podria reincorpor­ar-se”, respon Lozano.

De totes maneres, deixa clar que qui té un infart de miocardi agut no ho pot obviar, i recuperar la rutina sense més ni més, sinó que ha d’intentar canviar hàbits per reduir tots els factors de risc cardíac que tingui. “Ha de deixar de fumar si fuma, sortir a caminar un mínim de 150 minuts a la setmana, perdre pes o mantenir-lo si té un pes normal, portar un bon control de la tensió arterial i del colesterol i cuidar la dieta, reduint el consum de sucre, de processats i de carns vermelles i augmentant el de fruita i verdura”, diu el metge. ●

 ?? Tarce oanacrL V UIU ?? El Reial Madrid ha destituït Pablo Laso perquè considera que, després de l’infart, no ha d’assumir el repte de dirigir el primer equip de bàsquet
Tarce oanacrL V UIU El Reial Madrid ha destituït Pablo Laso perquè considera que, després de l’infart, no ha d’assumir el repte de dirigir el primer equip de bàsquet

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain