La Vanguardia (Català-1ª edició)

La segona onada de calor de l’any s’espera a partir d’aquest cap de setmana

-

Aquest cap de setmana s’espera una onada de calor, la segona de l’any, que es prolongari­a almenys fins a mitjans o finals de la setmana que ve, segons va avançar ahir el portaveu de l’Agència Estatal de Meteorolog­ia (Aemet), Rubén del Campo, a Servimedia.

L’Aemet preveu que les temperatur­es vagin pujant, que divendres ja faci una intensa calor i que se superin els 35ºC en gran part de la Península a partir de dissabte, i els 40ºC (fins a uns 42ºC) a les valls del Tajo, Guadiana i Guadalquiv­ir. Els termòmetre­s podran arribar als 40ºC també a la vall de l’Ebre, interior de Catalunya, la vall del Duero, l’oest de Castella i Lleó i el sud de Galícia. Les mínimes passaran de 20ºC o de 25ºC (nits tropicals i tòrrides) en zones del centre i el sud de la Península.

A les Canàries l’augment de temperatur­a per una massa d’aire africà arribarà divendres. Allà serà la primera onada de calor. La primera a la Península i les Balears va ser entre l’11 i el 18 de juny, la més primerenca que s’ha registrat mai, com una que va començar l’11 de juny del 1981, segons l’Aemet.

L’agència va fer ahir balanç del juny, que ha estat un altre dels mesos de temperatur­es càlides a Espanya, amb 2ºC per sobre de la mitjana registrada entre el 1981 i el 2010. La mitjana del mes passat va ser de 21,8°C a la Península. El mes no ha batut rècords totals, però acumula fites: ha estat el quart juny més càlid d’aquest segle i des que es fan aquests mesurament­s, des del 1961 (després del juny del 2017, el 2003 i el 2005). També ha estat el cinquè més sec del segle i el vuitè dels últims 61 anys.

A les Balears la temperatur­a mitjana va ser superior a la peninsular, de 24,6ºC, 2,6º més de l’usual les últimes dècades. A les Canàries la mitjana va ser de 20,1ºC, 0,4º més del normal.

Durant tot el mes de juny hi ha hagut 2ºC més del que es considera normal

El mes va ser “extremamen­t càlid”, segons els mapes de l’Aemet, a l’Aragó i Catalunya, molt càlid a Navarra, La Rioja, la Comunitat Valenciana i Múrcia, meitat oriental de Castella i Lleó i Castellala Manxa i est d’Andalusia i només va ser fred a les Rías Baixas. A les Balears va ser extremamen­t càlid en punts de Menorca i Mallorca.

Les temperatur­es van ser 3ºC superiors de mitjana a l’Aragó, i a Catalunya, fins a 4ºC en algunes zones. Com a les Balears. Les temperatur­es màximes diàries van ser de mitjana 2,4°C superiors a les normals a tot Espanya, i les mínimes, 1,7°C més.

L’Aemet considera que el mes passat ha estat molt sec, amb una precipitac­ió mitjana sobre l’Espanya peninsular de 18,8 mm, un 53% del normal aquest mes les últimes dècades. Les excepcions van ser Galícia, Astúries, la cornisa cantàbrica, el nord-oest de Castella i Lleó, punts del llevant i Catalunya. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain