La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una rara via ciclista provoca la confusió al carrer Ferran

Els comerciant­s temen que la mesura incomodi els vianants i compliqui el passeig

- Luis Benvenuty

Els comerciant­s del carrer Ferran van descobrir aquesta mateixa setmana uns pictograme­s estranys al mig de l’asfalt, uns inquietant­s dibuixos de bicicletes sobre les llambordes... “I després van posar uns senyals molt estranys, molt difícils d’entendre”, continuen explicant. El problema és que les bicicletes reproduïde­s als senyals que indiquen qui té prioritat són tan petites que amb prou feines es veuen.

“La veritat és que ningú no entén res, ni tan sols els ciclistes –intervé un altre comerciant–. Les bicicletes ja podien circular lliurement per aquí, el carrer ja està convertit en zona de vianants, a què treu cap això ara...?”. Alguns ciclistes que pedalen pel vial reconeixen que tampoc no entenen ni els pictograme­s ni els senyals, i que, de fet, ja fa temps que acostumen a circular en els dos sentits. La veritat és que aquí la majoria es mouen com els ve de gust.

“Pel que sembla, el Consistori vol muntar un eix ciclista entre el Raval i Santa Caterina per descongest­ionar els carrers dels voltants, diuen”, expliquen els comerciant­s. El desconcert entre aquest col·lectiu és majúscul. “De moment col·leccionem ensurts, l’un rere l’altre!”. “El problema és que tots els riders que passen per aquí, que són un munt perquè hi ha un munt d’establimen­ts de menjar ràpid, tenen ara una autopista per anar a tota velocitat”. “Quin embolic!”. “A aquest pas ningú de la ciutat no voldrà baixar al Gòtic”.

Fonts municipals proven d’aclarir el desconcert. “L’Ajuntament de Barcelona treballa per ordenar els itineraris ciclistes al districte de Ciutat Vella –subratllen les fonts del Consistori–, amb l’objectiu de millorar la convivènci­a entre les diferents maneres de moure’s. En aquest sentit, està implantant una prova pilot per configurar un eix ciclisvan arribar a una conclusió: s’ha d’abordar un canvi de normes al Parc Agrari del Baix Llobregat.

La nova ampliació de les Zepa per respondre a la carta de requerimen­t de la Comissió Europea perquè no es cuida prou el valor ecològic del delta del Llobregat, que afecta el pla d’Aena per ampliar l’aeròdrom, va ser presentada per la Generalita­t amb l’únic acompanyam­ent de l’Ajuntament del Prat, fet que no va agradar a la resta de consistori­s afectats, que presentara­n modificaci­ons al propòsit del Govern. “Allò de l’altre dia no pot tornar a passar: presentar un pla que afecta el nostre territori sense la presència dels ajuntament­s”, va dir l’alcalde de Viladecans, Carles Ruiz.

Però més enllà d’aquest reta al carrer Ferran a partir de senyalitza­ció vertical i horitzonta­l. L’eix és de doble sentit, però la prioritat dels ciclistes és en el sentit de la plaça Sant Jaume a la Rambla. En el sentit contrari els ciclistes no tenen prioritat, i han de deixar passar tret, ara es vol “treballar conjuntame­nt amb un model de governança interinsti­tucional”, va assegurar l’alcaldessa de Sant Boi, Lluïsa Moret. “Tenim ganes de començar de zero”, va afegir la batllessa de Gavà, Gemma Badia.

Les principals idees dels tres consistori­s governats pel PSC són dues: agrupar el consorci del Parc Agrari amb el dels esels vehicles de càrrega i descàrrega”. Les fonts de l’Ajuntament destaquen que es tracta d’una prova pilot, que a veure com va. També és veritat que aquestes iniciative­s acostumen a tenir uns inicis molt complicats.

A l’associació de comerciant­s del Barri Gòtic Barna Centre detallen que ja fa un any tècnics municipals els van anunciar la intenció del govern de l’alcaldessa Ada Colau de crear aquest eix a fi de reduir la circulació de bicicletes i patinets per altres carrers del barri molt més estrets. I al dossier de presentaci­ó de la iniciativa que els van lliurar van afegir que un altre dels problemes a resoldre era que “els vianants acabin envaint i utilitzant tot l’espai disponible”.

“Ningú no ho acaba d’entendre perquè no està ben senyalitza­t –diu Teresa Llordés, la presidenta de l’associació de comerciant­s–. De fet, és un carril bici de doble sentit al centre de calçada on en determinad­es hores els ciclistes conviuen amb vehicles de motor i amb la càrrega i descàrrega, cosa que desplaça el vianant”. El carrer Ferran centralitz­a la càrrega i descàrrega de molts carrers propers amb falta d’espai.

“En aquests moments regna el caos al carrer –reprèn la presidenta de Barna Centre–. A més a més, hi ha nombroses obres a les voreres que també dificulten el pas dels vianants. Tot això està empitjoran­t la seva seguretat. I els ciclistes tampoc no se senten a gust, allà, al centre. Ferran era un lloc per passejar tranquil·lament; ara el vianant és un problema? Els afavorits són les empreses de repartimen­t a domicili. Ara els riders passen més ràpid que mai. Així no fan cap altra cosa que desgastar encara més el centre”. ●

Viladecans, Sant Boi i Gavà presentara­n modificaci­ons a l’ampliació de les zones de protecció d’aus

Es tracta d’una prova pilot del Consistori per fomentar la bicicleta entre el Raval i Santa Caterina

pais protegits del delta en un sol ens, i impulsar un hub agroalimen­tari per allotjar activitats més enllà de les tradiciona­ls.

Per la seva banda, la Generalita­t vol fer compatible­s la defensa del medi ambient amb l’agricultur­a, dos mons que de vegades xoquen. Posen 49 milions d’euros sobre la taula en un enclavamen­t que reclama inversions des de fa anys.“La dinàmica no pot ser oposar protecció natural contra agricultur­a”, va coincidir Ruiz. Catorze ajuntament­s, la Generalita­t, la Diputació, l’AMB, el Consell Comarcal i la Unió de Pagesos formen part de l’actual consorci del Parc Agrari. El debat sobre el model de gestió de la zona, clau al Baix Llobregat, s’avivarà durant els pròxims mesos. ●

 ?? Miquel González / S oo in ?? Pocs entenen el significat d’aquest pictograma
Miquel González / S oo in Pocs entenen el significat d’aquest pictograma
 ?? Miquel González / S oo in ?? Les indicacion­s de la prioritat no són gens clares
Miquel González / S oo in Les indicacion­s de la prioritat no són gens clares

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain