La Vanguardia (Català-1ª edició)

Gran Festa de la Jota al palau de les Belles Arts

-

Calia celebrar amb magnificèn­cia la fundació del Centro Aragonès presidit per Tirso Ortubia. Per fer-ho, va ser triada la primera setmana del 1909.

L’alcalde de Saragossa Antonio Fleta i un grup d’autoritats van ser rebuts a l’estació de França pel tinent d’alcalde de Barcelona en funcions Albert Bastardas, el governador civil Ángel Ossorio i diverses autoritats. L’arribada va ser ambientada amb alegria per una banda de guitarres i bandúrries, i una de les jotes va ser cantada per la nena de set anys Pilar Alda.

Es van emplenar una sèrie d’actes oficials en el transcurs de les obligades visites protocol·làries a les principals institucio­ns.

Es van dur a terme dinars íntims o banquets institucio­nals ja a fora a establimen­ts com ara la Maison Dorée, el Mundial Palace, el Cuatro Naciones, el Miramar o el Tibidabo. I també es va celebrar una emotiva salve a la capella del Pilar de l’església de Sant Jaume.

Però, sens dubte, els dos actes multitudin­aris i carregats d’emoció més rellevants es van fer al teatre Condal i al palau de Belles Arts.

El primer va consistir en un banquet gegantí. Tan aviat com es van posar a la venda els tiquets, a simple vista ja es va

El 1909 se celebrava la fundació del Centre Aragonès de Barcelona

veure que el lloc previst, el restaurant de l’hotel Mundial Palace (ronda Sant Pere), no podria acollir l’allau de sol·licituds. Llavors, es va optar per traslladar l’acte al teatre Condal del Paral·lel. Més de 800 comensals el van omplir fins a la bandera, cosa que va obligar a improvisar taules fins i tot a les llotges baixes i també a les del primer pis. Un genuí menú aragonès va ser molt celebrat. La banda del Batallón de Cazadores Alba de Tormes va amenitzar l’acte, que va interpreta­r diverses jotes. Després dels discursos es van llegir les adhesions enviades pels alcaldes d’Osca i Terol.

El palau de les Belles Arts no va poder acollir tota la multitud congregada per gaudir de la Festa de la Jota. Un dels compositor­s va interpreta­r la seva peça als grans orgues. El mestre Rodoreda va dirigir la Banda Municipal, i van actuar diversos grups de cantaires i balladors.

L’èxit amb què es va saldar aquella històrica visita va estimular a què el Centre Aragonès aixequés la gran seu que mereixia. Projectada per l’arquitecte Miguel Ángel Navarro, va ser inaugurada el 1916 i encara ennobleix amb rotunditat la cantonada de Joaquín Costa i Torres Amat. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain