La Vanguardia (Català-1ª edició)

Barcelona registra 1.231 persones al ras, 167 més que fa un any

Els voluntaris convocats per Arrels van recórrer la ciutat el 15 de juny per fer el recompte dels ciutadans a la intempèrie

- Rosa M. Bosch

Un mínim de 1.231 persones dormen al carrer a Barcelona, segons l’últim recompte, el 15 de juny, d’Arrels, complement­at amb altres dades que la fundació ha recopilat gràcies al treball del seu equip de carrer. És una xifra superior a la de 1.064 ciutadans comptabili­tzats l’any passat.

Els més de 500 voluntaris que van atendre la crida d’Arrels van recórrer de nit i de matinada la ciutat per investigar quants homes i dones pernocten a la intempèrie, i en van entrevista­r 354.

“Hem millorat la metodologi­a; les dades que hem obtingut són d’una gran precisió. El resultat indica que, encara que l’Ajuntament hagi obert nous espais, no n’hi ha prou”, diu Ferran Busquets, director d’Arrels.

Abans de la pandèmia, el 2019, la fundació va detectar un total de 1.195 homes i dones a la intempèrie; 1.239, la xifra més alta fins ara, el 2020, i els ja esmentats 1.064, el 2021.

Els recomptes de la Xarxa d’Atenció a Persones Sense Llar (XAPSLL), integrada per l’Ajuntament i entitats socials, van començar el 2008, quan van detectar 658 persones en comparació amb les 895 del 2021, una xifra inferior a les

En 14 anys pràcticame­nt s’han duplicat els 658 ciutadans sense sostre detectats el 2008

1.064 comptades per Arrels.

Busquets fa una crida a les administra­cions perquè destinin més recursos a combatre el sensellari­sme, “un problema que cada vegada afecta més gent”. Entre les seves propostes per combatre’l figura obrir petits centres a cada barri que s’adaptin a les persones amb addiccions o problemes de salut mental, que acceptin les seves mascotes i que vagin més enllà de l’actual model d’alberg massificat, una vella reivindica­ció.

També reclamen flexibilit­zar els requisits de les taules d’emergència perquè els ciutadans que subsisteix­en sense sostre puguin optar a un lloguer; a més d’una altra eterna exigència, superar el 2% d’habitatge social. Arrels demana més facilitats perquè els integrants d’aquest col·lectiu tinguin l’oportunita­t d’accedir a un pis del parc públic.

Ciutat Vella és el districte on dormen més persones al ras, en concret 344, un 28% del total, seguit de l’Eixample, amb un 24%; Sants-Montjuïc, amb un 15%, i Sant Martí, amb un 13%. Sant Andreu és la zona on els voluntaris en van trobar menys, 18, que represente­n un 1%. ●

 ?? Sant ColmGo ?? Una persona dorm a la intempèrie al centre de Barcelona aquest estiu
Sant ColmGo Una persona dorm a la intempèrie al centre de Barcelona aquest estiu

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain