La Vanguardia (Català-1ª edició)

El sector del llibre posa el Llibrestiu en pausa per manca de coordinaci­ó

- Fr ncesc Bombí-Vil sec

El relleu al capdavant del Gremi de Llibreters, la manca de coordinaci­ó, la dificultat de posar d’acord els diversos agents del sector o fins i tot la recuperaci­ó de la –relativa– normalitat el darrer Sant Jordi són alguns dels arguments que s’esgrimeixe­n des del sector per posar el Llibrestiu a la nevera amb l’objectiu de tornar a definir-lo per a l’any vinent.

Des de la Cambra del Llibre s’està fent una campanya promociona­l amb el lema “Un llibre fa estiu”, per insistir que són imprescind­ibles de cara a unes bones vacances, però no s’ha acompanyat de mesures conjuntes, sinó que les llibreries han anat al seu aire.

Èric del Arco, president del Gremi de Llibreters des de fa unes setmanes, creu que com a sector no han estat capaços d’asseure’s i planificar-ho, tot i que pensa que “és una idea bona i que s’ha de pensar amb temps just després de Sant Jordi”, però són moments, explica, que els llibreters tenen molta feina com a conseqüènc­ia del dia del Llibre. Del Arco també destaca que s’havia fet una consulta als agremiats i amb prou feines disset van mostrar un cert entusiasme per organitzar una jornada d’actes al juliol.

De fet, Toni Ferron, de la llibreria Foster & Wallace de Vic, creu que encara que li sembli una bona idea s’ha de definir, perquè si el naixement, l’any passat, va estar marcat per la pandèmia –l’origen del Llibrestiu va ser l’èxit que havia tingut aquell Sant Jordi d’estiu del 2020–, ara tot això es va quedant enrere i la mateixa normalitat fa que moltes llibreries no ho considerin necessari. Però ells sí que tenen previst fer algun acte al juliol, però a dins la llibreria.

En canvi, a Girona, on l’any passat la festa va funcionar molt bé, Maria Carme Ferrer –fins ara expresiden­ta del Gremi de Llibreters i responsabl­e de la Troa Empúries– explica que han fet mans i mànigues per mantenir-la i s’han empescat la campanya Estiunegre Girona, el 14 de juliol a la plaça de la Independèn­cia, on les nou llibreries de la ciutat celebraran actes al voltant de la novel·la negra. ■

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain