La Vanguardia (Català-1ª edició)

Calviño demana a sindicats i patronal un pacte de rendes a tres anys

La vicepresid­enta reclama contenció de marges empresaria­ls i salaris

- Pilar Blázquez

El Govern central va intentar ahir donar un nou impuls a la negociació d’un pacte de rendes durant una reunió en la qual les ministres d’Afers Econòmics, Nadia Calviño; Transició Energètica, Teresa Ribera, i Transports, Raquel Sánchez, van traslladar als principals líders de CEOE, Antonio Garamendi, i dels sindicats UGT, Pepe Álvarez, i CC.OO., Unai Sordo, la necessitat d’avançar en un acord a tres anys. Un acord que impliqui “contenció de marges empresaria­ls, moderació salarial i el compromís, ja assumit pel Govern, d’incrementa­r el salari mínim profession­al (SMI) fins a un 60% del salari mitjà”, tal com va explicar la vicepresid­enta primera, Nadia Calviño, a la premsa després de la reunió que va tenir lloc al Ministeri d’Afers Econòmics.

En la trobada el Govern va traslladar “l’absoluta voluntat de treballar amb els agents socials en les mesures que puguin facilitar el pacte de rendes al qual no van poder arribar al mes de maig”. Segons Calviño, els agents socials es van mostrar partidaris d’avançar en aquesta negociació com a via per frenar els efectes de segona ronda en la inflació així com de la distribuci­ó dels costos de l’impacte de la guerra a Ucraïna.

Però si aquest pacte és possible, no és gaire proper. Els empresaris ni tan sols van fer comentaris després de la reunió, mentre que els sindicats, que van transmetre tota la disposició a negociar, van mostrar bastant escepticis­me davant l’evolució d’aquestes negociacio­ns. “No veiem més possibilit­ats de pacte que fa una setmana o que al mes de maig, quan es van trencar les negociacio­ns anteriors”, va assegurar després de la reunió la secretària confederal d’Acció Sindical i Ocupació de CC.OO., Mari Cruz Vicente.

Tant ella com el vicesecret­ari general de Política Sindical de la UGT, Mariano Hoya, van lamentar que el Govern plantegés la negociació d’ahir sense cap proposta sobre la taula i van insistir que els sindicats no estan disposats a cedir en la contenció salarial que tant Govern com empresaris reclamaven al maig. “S’ha demostrat que els salaris no són els responsabl­es de la inflació de segona volta que ja està patint l’economia espanyola”, va recordar Hoya.

El cert és que Calviño no ha estat gaire encertada amb el moment triat per recuperar la negociació. Hores abans d’aquesta trobada, centenars de treballado­rs enarborave­n banderes vermelles pels carrers de Madrid acompanyan­t els secretaris generals de la UGT, Pepe Álvarez, i CC.OO, Unai Sordo, davant de la seu de la CEOE mentre cridaven la consigna “salaris o conflicte”.

La imatge es repetia davant de les seus de les patronals a la resta

Els representa­nts dels sindicats demanen que l’acord de rendes prevegi una pujada de l’impost de societats

ralitat. “El turístic ha estat el sector econòmic que més contractes de tipus fix ha signat, amb un 58%”, apunta l’informe d’Exceltur.

Però aquesta intensa recuperaci­ó no és completa, segons adverteixe­n els empresaris. La forta recuperaci­ó de la demanda no té una translació correlativ­a en els ingressos empresaria­ls, degut principalm­ent al fort increment de costos a què estan fent front les empreses.

A Exceltur asseguren que les empreses turístique­s estan fent front a una pujada d’un 25% en

 ?? LonEAEJE ICEAToY L OR ?? Nadia Calviño durant la reunió amb els agents socials
LonEAEJE ICEAToY L OR Nadia Calviño durant la reunió amb els agents socials

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain