La Vanguardia (Català-1ª edició)

Canvi de sentiment

- Mariano Guindal

de vacances i a la tornada Déu dirà, però tots som conscients que ens espera una tardor molt freda, per no parlar d’un hivern que pot ser gèlid.

El Govern central fins fa tot just una setmana havia abraçat la teoria de l’“Espanya va bé” i la vicepresid­enta econòmica havia elaborat un relat semblant al d’Alícia al país de les meravelles. No veia problemes enlloc. Però les coses s’han començat a esguerrar. Els ha arribat el canvi de sentiment que hi està havent a la societat, que comença a passar-s’ho malament. Hi està havent pèrdua del poder adquisitiu dels ciutadans i una seriosa erosió dels seus estalvis. Aquesta situació estava produint un distanciam­ent entre el Govern de coalició i els ciutadans que cada dia es reflecteix a les enquestes.

“Què està passant perquè cada vegada ens votin menys si ho estem fent molt bé?”, es pregunten a la Moncloa. I per moltes voltes que hi donen no troben una resposta que tenen davant del nas. Hi ha un greu error en el diagnòstic que s’estava fent amb un “Espanya va bé” alimentat per aduladors i l’aparell mediàtic afí, que de mica en mica s’ha anat fent més crític.

Espanya no va bé, com no van bé Europa ni la resta del món. Els problemes s’han anat acumulant després d’una pandèmia que no acaba de desaparèix­er, crisi energètica, sobreendeu­tament, colls d’ampolla en els subministr­aments i, per si faltava res, la invasió d’Ucraïna per Rússia, que cada vegada és més una guerra econòmica mundial. S’ha trencat la globalitza­ció, ha reaparegut el teló d’acer i falten matèries primeres.

Espanya no va bé, com no van bé Europa ni la resta del món

Pedro Sánchez amb el seu instint de supervivèn­cia ha començat a recollir al seu discurs el canvi de sentiment. El relat al discurs de l’estat de la nació comença a canviar de l’“Espanya va bé” al “sang, suor i llàgrimes”. El president sap que en política es pot fer de tot menys el ridícul.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain