La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els candidats del Cercle debaten l’encaix amb Espanya i la influència a Europa

Guardiola defensa “el llegat” i Cañadas parla de “canvi d’era”

- Luis F d rico F orio

Primer debat per a unes primeres eleccions. Jaume Guardiola i Rosa Cañadas, candidats a la presidènci­a del Cercle d’Economia, ahir van aconseguir una altra fita en els més de 60 anys d’existència de la institució gràcies a un cara a cara en què van coincidir que cal un Cercle amb més projecció, més proper a la societat civil i amb una certa revolució, més profunda en el cas de la proposta de Cañadas.

Convocats a la seu a Barcelona, van posar sobre la taula qüestions com la necessitat d’una Catalunya que s’entengui amb Espanya o la necessitat d’impulsar la formació profession­al. Les receptes que cal aplicar varien, però no disten en el fons: una recerca de més representa­tivitat i de ser un actor determinan­t en els debats públics i de futur.

Guardiola parteix amb l’etiqueta de continuist­a, que no refusa. Pretén “conservar, actualitza­r i engrandir el llegat del Cercle”, va plantejar. Per això vol més participac­ió dels socis en “la construcci­ó del pensament del Cercle” i moure el Cercle “cap a on s’ha mogut la societat”. Cañadas aposta per més disrupció i per ajustar-se als “nous temps” i al “canvi d’era” que s’està vivint després de la covid. “No hem sigut als grans debats d’aquests anys”, va criticar. Per això vol integrar millor la veu dels socis i, a més, impulsar un rejovenime­nt.

Tots dos van deixar entreveure que hi ha hagut cert desaprofit­ament del coneixemen­t que tenen els socis. També que les notes d’opinió que s’emeten tenen recorregut per guanyar força. Cal ser “valents” i més propers a la societat civil, segons Guardiola, i guanyar influència, va destacar Cañadas.

Encaixar amb Espanya també és una tasca que s’ha d’abordar, amb un pacte fiscal i la millora en les inversions estatals. Cañadas va dir que la primera mesura, si guanya, serà garantir “més diàleg i més comunicaci­ó”, picar a les portes, sense complexos de simple cocapitali­tat. Guardiola va demanar a les administra­cions que no facin política mirant només des de Madrid. Tot i això, tots dos van rebutjar passar per Waterloo.

Pel que fa a la recerca de canvis, coincideix­en que necessiten més projecció a Europa. “El Cercle necessita obrir-se al món, a Espanya, a Europa”, va dir Cañadas. “Tenir la màxima veu possible a Europa”, va apuntar Guardiola. Però per la candidata, això no vol dir portar personalit­ats –fent referència a Ursula von der Leyen o Mario Draghi–, que poden ser només discurs i foto, sense més suc, sinó inscriure’s com a lobby a nivell continenta­l “per tenir-hi veu i per poder-hi influir”. “No tenim presència a Europa, no formem part del debat”, va reiterar.

Per Guardiola, precisamen­t, la visita de primeres figures europees ha servit per bastir ponts. La visita de Von der Leyen, la presidenta de la Comissió, a les jornades anuals ha contribuït a normalitza­r relacions entre Catalunya i les autoritats europees després de les turbulènci­es del procés, va detallar.

El format d’aquestes jornades va ser un altre punt de xoc. Guardiola aposta per mantenir-les a Barcelona, perquè atorguen “més projecció”, tot i que reconeix que pot haver-hi millores en les preguntes o la possibilit­at de fer enquestes. Cañadas també vol rescatar la localitzac­ió a Sitges, que “permetia més reflexió”, amb un format que combini les dues alternativ­es.

El més urgent, però, són altres fronts. Guardiola vol incidir en la necessitat de reformes per guanyar competitiv­itat. Cañadas va dir que cal reenganxar societat i empresa, ja que actualment existeix certa desafecció, amb “un capitalism­e responsabl­e i intel·ligent”. Enmig del cop de la inflació, es van mostrar favorables a un pacte de rendes.

El debat es va desenvolup­ar sense grans xocs, tret d’un, a l’inici, perquè Cañadas va criticar que Guardiola insinués que inclou joves perquè sí a la seva candidatur­a. L’exconselle­r delegat del Sabadell es va mostrar tota l’estona molt pendent del rellotge, amb què mesurava les intervenci­ons, i fins i tot desconfiat en algun moment.

Les eleccions per decidir el nou president del Cercle, que substituir­à Javier Faus, seran el 12 de juliol. “Ha estat enriquidor per al soci, que no havia estat mai interpel·lat i ha pogut debatre”, va dir Cañadas. “Ha permès fer un diagnòstic sobre què és el Cercle”, va apuntar Guardiola, que en tot cas va retreure que ha estat un procés llarg. ●

Tot i que les receptes varien, tots dos coincideix­en que cal tenir més presència a la societat

 ?? !na Jiménez ?? Rosa Cañadas i Jaume Guardiola
!na Jiménez Rosa Cañadas i Jaume Guardiola

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain