La Vanguardia (Català-1ª edició)

“L’inmigrant, com més el necessitem més por ens fa”

-

Tinc 69 anys: si el cos et segueix, i encara em segueix, els teus resultats milloren. Soc francès, però ja he passat més temps a Indonèsia, el Senegal, Togo, Colòmbia, Kènia... França purga el seu passat colonial i encara necessita, però tem els colonitzat­s. Col·laboro amb l’Observator­i Social de la Fundació La Caixa

El teletrebal­l per pantalla és progrés o regressió? Com tantes vegades davant la innovació tecnològic­a, podem dir que depèn de com la utilitzem i que és alhora una mica bona i una mica dolenta: un endarrerim­ent i un avenç.

Què predomina?

Al meu centre d’investigac­ió hem realitzat tallers simultanis en cinc continents alhora a cost zero gràcies al teletrebal­l. Si hagués estat un taller presencial, en canvi, només entre anar i tornar hauria requerit tres dies més de desplaçame­nts caríssims: 15.000 euros per persona.

On és el problema?

En el que ens perdem quan només veiem el món a través de pantalles.

Què ens perdem?

El contacte humà, les interaccio­ns físiques, olors, sons, tacte... Darrere de la pantalla tot és irreal. I quan vivim només a través de pantalles, el contacte amb la realitat acaba fentnos por.

On ho observa?

Mai el món no havia estat tan segur ni la humanitat tan poruga alhora.

Pel teletrebal­l?

I la digitalitz­ació: la falta de contacte amb la realitat ens ha fet confondre seguretat amb immunitat. I ens fa témer els altres. Tendim a tancar-nos.

Com?

Cal protegir-se darrere de fronteres: aneu amb compte amb els immigrants perquè porten virus, i amb viatjar i moure’s. I hi ha por còsmica de les catàstrofe­s.

Avui més que antigament?

Sí, i escolti: algú ens ha de dir que per confinar-nos no deixarem de morir quan ens toqui. Cap confinamen­t ni govern ni polític no ens lliurarà de la mort.

Tenim més por perquè volem creure que no morirem?

A mesura que ens fan creure que amb mesures de seguretat, com tancar fronteres o confinar-nos, no morirem, acabem pensant que aquestes mesures ens donen la immunitat i gairebé la vida eterna. I en realitat, si creus que no moriràs, la por es multiplica.

Resignar-se a morir treu pors?

Acceptar la mort, sens dubte, allibera de la por de morir. I convèncer-te que quedant-te a casa, tancant fronteres i no compartint l’ai

 ?? Barc loncia ??
Barc loncia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain