La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Labour descarta demanar la tornada a la UE si guanya les pròximes eleccions

El seu líder reafirma un Brexit dur fora del mercat únic i la unió duanera

- Rafael Ramos

“Si guanyem les pròximes eleccions, el Regne Unit no demanarà sota cap circumstàn­cia la tornada a la Unió Europea, i tampoc al mercat únic o la unió duanera, i no es plantejarà la llibertat de moviment de persones, serveis i mercaderie­s amb els nostres socis del continent”. Una declaració així seria normal a llavis de Boris Johnson, però no ho és tant si prové del líder laborista Keir Starmer, fins fa poc un fervent euròfil.

Tot i això, encara que sigui econòmicam­ent un desastre (i les últimes dades sobre comerç, deute públic i inversió parlen per si soles, a més de la devaluació d’un 10% de la lliura esterlina amb relació al dòlar), el Brexit ha arribat per quedar-se perquè els dos partits principals –conservado­rs i laboristes– estan totalment compromeso­s amb la causa.

“El que hem de fer és que funcioni –ha assenyalat Starmer en un discurs davant el Centre per a la Reforma Europea–, reduir la burocràcia i les barreres al comerç, recuperar una relació de confiança mútua amb Brussel·les, resoldre el problema d’Irlanda del Nord i restablir la cooperació en temes de ciència, tecnologia i seguretat”.

Per aconseguir aquests objectius, el Govern Johnson ha recorregut a les amenaces i a la possibilit­at de vulnerar els tractats internacio­nals, mentre que el Labour creu que ho aconseguir­ia a còpia de diplomàcia i persuadint la UE d’establir uns canals exempts de controls i tarifes per als productes agrícoles i veterinari­s que viatgen de la Gran Bretanya a l’Ulster, assimilant les qualificac­ions profession­als i amb uns visats de curta durada per a viatges de negocis i d’artistes.

Però fins i tot en matèria d’immigració, i malgrat el problema crònic de falta de mà d’obra, Keir Starmer diu que no tocaria les reformes fetes per Johnson i que sobretot han substituït els treballado­rs europeus per asiàtics. “El Labour no reobriria el mercat laboral intern als ciutadans de la UE”, va afirmar rotund el líder de l’oposició.

Per què el Partit Laborista abraça de manera tan categòrica el Brexit, quan només una tercera part dels seus votants es va mostrar a favor de la sortida de la UE en el referèndum del 2016, i en l’actualitat la majoria dels britànics (els votants conservado­rs inclosos) admeten que el país està pitjor que abans? La resposta és la por. La por de ser incapaç de guanyar les eleccions sense el suport dels seguidors euroescèpt­ics que no volen assumir l’error i esperen que en algun moment el Brexit ofereixi dividends.

Keir Starmer ha estat criticat molt durament per haver callat sobre la qüestió (com sobre gairebé totes). Però ara que ha parlat, tampoc no ha agradat en un grup polític que històricam­ent ha oscil·lat entre l’eurofília i l’euroescept­icisme, però els últims temps (sobretot amb Tony Blair, que volia unir-se a la moneda única) ha estat molt proeuropeu. Un sector concorda amb Starmer que, per guanyar les eleccions, cal tancar el tema i no ofendre els qui consideren que replanteja­r el Brexit constituir­ia un atac a la democràcia. Però un altre pensa que és de savis reconèixer els errors, i la prosperita­t de la Gran Bretanya passa per ser part integral del seu principal mercat. ●

Els laboristes tenen por de ser incapaços de guanyar eleccions sense els votants euroescèpt­ics

 ?? M EN/ff  / E x ?? Keir Starmer al Trinity College de Dublín durant una visita a la capital irlandesa al juny
M EN/ff / E x Keir Starmer al Trinity College de Dublín durant una visita a la capital irlandesa al juny

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain