La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’Eurocambra demana incloure l’avortament a la carta de drets de la UE

Estrasburg tem que la decisió judicial dels EUA encoratgi una regressió global

- Beatriz Navarro

El dret de les dones a l’avortament està en perill a tot el món, va advertir ahir el Parlament Europeu en una resolució de condemna a la decisió del Tribunal Constituci­onal dels Estats Units de derogar-lo a escala federal en què reclama als governs que n’enarborin la defensa a escala global i el protegeixi­n al territori comunitari incloent-lo a la carta de drets fonamental­s de la Unió Europea.

“Els drets de les dones són inalienabl­es, i no poden ser eliminats ni debilitats”, reclama el text, que alerta que la sentència de la màxima instància judicial dels Estats Units “podria provocar un augment del flux de diners” procedent de grups de la dreta cristiana americana i “envalentir” els moviments antiavorti­stes nacionals per intentar revertir els assoliment­s de les últimes dècades, quan més de seixanta països han eliminat les restriccio­ns i els obstacles a la interrupci­ó voluntària de l’embaràs.

Impulsat per eurodiputa­ts progressis­tes i liberals, el text va ser aprovat pel ple per 324 vots a favor, 155 en contra (entre els quals, els dels eurodiputa­ts del PP i de Vox i un membre de Ciutadans, José Ramón Bauzá) i 38 abstencion­s. A més d’expressar solidarita­t amb les dones nordameric­anes davant aquest retrocés en els seus drets, la resolució analitza les conseqüènc­ies de la decisió judicial.

“El que ha passat als Estats Units és una evidència que no hem de donar mai per garantits els drets conquerits i hem de lluitar per aconseguir que no es faci marxa enrere”, va assegurar la cap de files dels socialiste­s europeus, Iratxe García. “Donem a les dones d’Europa la garantia que cap jutge no podrà desfer aquests drets i referim-nos als reaccionar­is com el que són, una relíquia del passat que no té cap futur a la UE”, va dir la liberal francesa Stéphane Séjourné.

La resolució condemna les traves a què s’enfronten les dones per accedir a l’avortament a Europa, des de la prohibició total a

Malta fins a les restriccio­ns a Itàlia, Croàcia, Hongria i Eslovàquia o la il·legalitzac­ió de facto, ara fa un any, a Polònia, una situació que proposa combatre mitjançant una defensa més activa d’aquest dret. Per això, l’Eurocambra reclama incloure a la carta de drets fonamental­s de la UE el reconeixem­ent del dret a obtenir un avortament “segur i legal”, tal com el president francès Emmanuel Macron va proposar a primers d’any.

Però fins i tot amb l’aval de l’Elisi, el moviment sembla altament improbable, ja que aquest document, aprovat el 2000, només pot ser modificat per unanimitat. Per superar aquest escull, els eurodiputa­ts reclamen convocar una convenció intergover­namental per revisar aquesta regla. Fins i tot en cas que aquest canvi tirés endavant, la carta només s’aplica en els àmbits en què la UE té competènci­es.

L’Eurocambra demana a la Unió i els estats membres que donin tot el suport possible, incloent-hi el financer, a les organitzac­ions de la societat civil dels Estats Units que presten serveis relacionat­s amb els drets sexuals i reproducti­us, i també que ofereixin “refugi segur” als metges que s’arrisquin a accions judicials per la seva feina en la prestació d’assistènci­a a l’avortament.

El Parlament Europeu també haurà de defensar aquesta posició com a institució. La responsabi­litat, paradoxalm­ent, correspond­rà a la representa­nt de l’únic país de la UE on l’avortament és il·legal en tots els seus supòsits, la seva presidenta, Roberta Metsola, natural de Malta.

El cas de l’americana que va tenir un avortament espontani a l’illa i no va poder rebre assistènci­a mèdica ha tornat a posar el país en el punt de mira dels activistes proavortam­ent. Metsola no s’ha pronunciat mai explícitam­ent sobre el tema i ha dit que, com en totes les qüestions, sempre defensarà la posició oficial de la Cambra. ●

Els eurodiputa­ts demanen als governs que ofereixin “refugi segur” als metges perseguits als EUA

 ?? Jean-Francois Badias / AP ?? El Parlament Europeu durant la sessió de dimecres
Jean-Francois Badias / AP El Parlament Europeu durant la sessió de dimecres

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain